Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚVO udelilo pokutu pre rezort práce, jeho výška je viac ako milión eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Rezort sa momentálne s rozhodnutím ÚVO oboznamujeme a na základe analýzy rozhodneme o ďalšom postupe.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa v súčasnosti oboznamuje s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o pokute za vyše milión eur. Tú dostalo preto, lebo zadalo malú zákazku, avšak vyplatilo na nej dve desiatky miliónov eur. Na základe analýzy rezort rozhodne o ďalšom postupe. V reakcii na oznámenie o udelení pokuty to uviedla hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská. Zdôraznila, že rámcová dohoda bola podpísaná za predošlého vedenia ministerstva.

"Podmienky spomínanej rámcovej dohody uzavrelo a podpísalo predchádzajúce vedenie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny v júni 2019. S rozhodnutím ÚVO sa momentálne oboznamujeme a na základe analýzy rozhodneme o ďalšom postupe," povedala Rovenská.

Ako spresnilo ÚVO, išlo o predmet zákazky "Elektronický transakčný systém pre rezort MPSVR SR". "Táto rámcová dohoda bola podpísaná v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Ministerstvo práce ju totiž neoprávnene uzavrelo na základe menej prísneho postupu, keďže nevypracovalo opis predmetu zákazky úplne a jednoznačne, čo malo za následok stanovenie predpokladanej hodnoty zákazky pod finančný limit," povedal predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Porovnal, že túto hodnotu stanovilo ministerstvo vo výške 64.900 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), pričom reálne zaplatilo firme, s ktorou rámcovú dohodu podpísalo, viac ako 20 miliónov eur.