Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort práce je pripravený na covid v zariadeniach sociálnych služieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odbor krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce považuje aktuálnu situáciu v ZSS za pokojnú a stabilizovanú.

Bratislava 4. júla (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVR SR) je pripravené okamžite sprísniť podmienky v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS), ak si to situácia v súvislosti s covidom bude vyžadovať. Aj v spolupráci so samosprávami ako zriaďovateľmi zariadení pripravuje novelizáciu Pandemického plánu MPSVR, informoval v pondelok rezort práce.

Pandemický plán ministerstva vychádza z praxe a najmä skúseností. Za cieľ uvádza ochranu zdravia a psychickej pohody klientov, ako aj stabilitu zamestnancov zariadení.

Odbor krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce považuje aktuálnu situáciu v ZSS za pokojnú a stabilizovanú. Ministerstvo deklaruje, že neustále monitoruje pandemickú situáciu vo všetkých ZSS.

Aktuálne sa v mimoriadnej situácii nachádza osem ZSS, vyčíslilo MPSVR. V nich z celkového počtu 478 zamestnancov a 728 klientov je pozitívne testovaných 93 osôb, z toho 21 zamestnancov a 72 klientov.

"Na základe aplikačnej praxe dnes pripravujeme novelizáciu Pandemického plánu MPSVR v spolupráci s vyššími územnými celkami (VÚC), pre prípad ďalšej vlny pandémie, ktorú očakávame na prelome septembra a októbra," povedal Ján Hudák, riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve práce. "Rovnako sme pripravení distribuovať a zabezpečiť zásoby ochranných pomôcok a antigénových testov do všetkých zariadení sociálnych služieb, kde to bude potrebné. Ich používanie a dezinfekcia sú dnes už nevyhnutnosťou," dodal.

Poskytovatelia sociálnych služieb naďalej postupujú na základe stanovených protiepidemických postupov, vyjadrilo sa MPSVR. Podľa aktuálneho Usmernenia pre poskytovateľov sociálnych služieb k návštevám, testovaniu, opusteniu zariadenia prijímateľom sociálnych služieb sa zamestnanci v prípade potreby naďalej individuálne testujú doma antigénovými (AG) testami.

"Apelujeme na všetkých štatutárov a riaditeľov zariadení sociálnych služieb, aby si v súčasnej dobe vytvorili a udržiavali minimálnu zásobu ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov. V tomto smere sme pravidelne v kontakte so zástupcami VÚC, miest a obcí, ktorí sú súčinní pri poskytovaní pomoci či sprostredkovaní aktuálnych informácií pre poskytovateľov sociálnych služieb," spresnil Hudák.

Aj na základe skúseností si poskytovatelia sociálnych služieb nastavujú ďalšie preventívne opatrenia s ohľadom na pandemickú situáciu vo svojom zariadení tak, aby bola na prvom mieste bezpečnosť klientov, a aby tieto opatrenia čo najmenej obmedzovali ich život a pohodu, vyjadrilo sa ministerstvo práce. Duševné zdravie a psychická pohoda seniorov v ZSS zostáva podľa MPSVR ich prioritou pri nastavovaní krízových opatrení. Pre zdravie seniorov je dôležitý osobný kontakt s rodinou.

K dispozícii zostávajú psychológovia z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny alebo z rezortu zdravotníctva. Predchádzajúce vlny pandémie ukázali aj dôležitosť práce dobrovoľníkov či duchovnej starostlivosti, dodalo ministerstvo.