Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

MPSVR: U detí a mládeže sa zvýšila sebaúcta, ale sú menej spokojné

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výskum tiež zistil, že deti najčastejšie trávia svoj voľný čas pomáhaním rodine s prácou, domácimi prácami alebo staraním sa o niekoho.

Bratislava 11. januára (TASR) - U detí a mládeže sa zvýšila sebaúcta a znížili sa prejavy sociálnej fóbie. Zistil sa však pokles pocitu šťastia a životnej spokojnosti. Vyplýva to z medziročného porovnania vybraných psychologických a sociálnych premenných. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Kristína Korenková.

Hnev, smútok a strach vo vzťahu k vojne na Ukrajine podľa nej prežívajú zhruba dve tretiny opýtaných. "Obavy z toho, že niečo podobné sa može stať aj na Slovensku, často až veľmi často prežíva 22 percent detí a dospievajúcich," ozrejmila Korenková.

Výskum tiež zistil, že deti najčastejšie trávia svoj voľný čas pomáhaním rodine s prácou, domácimi prácami alebo staraním sa o niekoho. "Každý deň ich vykonáva 71 percent respondentov, viac dievčatá ako chlapci. Ich počet však v porovnaní s predošlým rokom klesol," doplnila hovorkyňa s tým, že na druhom mieste je vykonávanie aktivít vonku.

Priblížila, že z legálnych návykových látok majú mladí najčastejšie skúsenosť s energetickými nápojmi, 45 percent, s alkoholom, 29 percent, či s elektronickými cigaretami, 17 percent. "Z nelegálnych návykových látok má skúsenosť s marihuanou šesť percent detí a dospievajúcich, s extázou dve percentá, pervitínom jedno percento," spresnila.

Výskum sa realizoval pod taktovkou Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch na reprezentatívnom výskumnom súbore 1194 detí a dospievajúcich na Slovensku vo veku deväť až 17 rokov. Zber prebiehal v mesiaci jún 2022 a je pokračovaním výskumu z roku 2021 na tom istom výskumnom súbore, čo ponúka možnosť porovnať výskumné dáta.