Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort práce otvoril ďalšiu rodinnú poradňu, tentokrát v Trnave

Z otvorenia novej rodinnej poradne v Trnave, ktorá poskytuje bezplatné poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry aj rodiny. V Trnave, 2. júna 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V trnavskej poradni na Paulínskej 17 budú klientom k dispozícii traja psychológovia, dvaja sociálni pracovníci a jedna špeciálna pedagogička

Trnava 2. júna (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR do konca roka otvorí spolu päť a v roku 2023 ďalších 40 rodinných poradní. Budú poskytovať bezplatne pre jednotlivcov, páry a rodiny poradensko-psychologické služby. V poradí štvrtú, po Košiciach, Nových Zámkoch a Žiline, otvorili vo štvrtok v Trnave za účasti ministra Milana Krajniaka (Sme rodina).

"Pomer rozvedených manželstiev oproti novouzatvoreným je v súčasnosti na Slovensku 41 ku 59," uviedol minister. Rozpadu mnohých manželských zväzkov mohlo podľa neho zabrániť, ak by mali ľudia prístup k bezplatnému poradenstvu, ako to bývalo v rokoch 1971 až 2005, keď fungovali manželské a predmanželské poradne. Rozpad manželstiev má negatívny dosah na deti, napätie v rodinách prináša výchovné problémy. Poradne môžu navštíviť tiež jednotlivci, nie je potrebné, aby mali odporučenie. "Stačí sa vopred objednať," uviedol minister. Rezort vyčlenil na pilotnú fázu projektu sumu 3,2 milióna eur.



"Následky ne-prevencie sú strašne drahé," konštatovala generálna riaditeľka sekcie rodinnej politiky MPSVR Anna Verešová. Štát je podľa nej povinný robiť v oblasti rodiny primárnu prevenciu. "Doteraz sa tak nedialo, len sme hasili následky toho, že nemáme dostatočné preventívne opatrenia," uviedla. Vidíme podľa jej slov vyostrené rodičovské konflikty pri rozvodoch, vzrastajúce násilie v rodinách, zníženú stabilitu a funkčnosť rodín i medzigeneračnú nesolidaritu. "Veď aj preplnené zariadenia sociálnych služieb sú presne o tom, že zlyháva komunikácia v rodinách a členom rodín nepomáhame vtedy, keď problém začína," uviedla Verešová. Zo skúseností pilotnej fázy projektu chcú nastaviť mechanizmy poradenstva najefektívnejšie.

V trnavskej poradni na Paulínskej 17 budú klientom k dispozícii traja psychológovia, dvaja sociálni pracovníci a jedna špeciálna pedagogička. Poradne nemajú spádové územia, môže ich navštíviť ktorýkoľvek záujemca, ktorý má záujem o bezplatné poradenstvo. "Doterajšie skúsenosti z iných miest ukazujú, že najväčší záujem je o poradenstvo v oblasti rodičovstva a výchovy, tiež sa riešia osobnostné problémy, rodinné a vzťahové krízy," doplnil minister.