Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MS chce pri reforme trestnej politiky využiť aj restoratívnu justíciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci projektu verifikoval rezort spravodlivosti viaceré možnosti vstupu do procesu trestného konania prostredníctvom mediácie v trestných veciach, aj pri vybraných zločinoch.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce dať pri reforme trestnej politiky priestor restoratívnej justícii a alternatívnym trestom. Medzi výhody restoratívnych programov zaraďuje rýchlejší a širší prístup ku spravodlivosti pre obeť a páchateľa, zníženie recidívy či celkové zníženie nákladov v systéme trestného súdnictva. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie rezortu.

"Aj na základe objektívnych ukazovateľov sa potvrdzuje, že v prípade prečinov je oblasť restoratívnej justície vysoko efektívna a má pozitívny dopad na formovanie páchateľa a tým minimalizuje aj mieru rizika recidívy," uviedlo ministerstvo. V rámci novely trestného zákona sa zameriava na riešenia, ktoré budú viesť odsúdených k náprave, resocializácii a čo najnižšej recidíve.

Vo svojom projekte Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v SR upriamuje pozornosť na vzdelávanie probačných a mediačných úradníkov, sudcov a prokurátorov. Zároveň približuje výkon mediácie v trestných veciach subjektom tak, aby dochádzalo k zjednoteniu s európskymi štandardmi.

"Už v priebehu projektu sa potvrdilo, že existencia špecialistu má pozitívny dopad aj na kvantitatívne ukazovatele," zhodnotil rezort. Vysvetlil, že čím väčší počet vhodných prípadov sa bude realizovať prostredníctvom restoratívnych programov, tým vo väčšej miere budú uspokojené potreby poškodených a kontinuálne sa zníži počet ďalších súdnych konaní.

V rámci projektu verifikovalo MS viaceré možnosti vstupu do procesu trestného konania prostredníctvom mediácie v trestných veciach, aj pri vybraných zločinoch. "Respektíve po vznesení obvinenia, čo malo pozitívny dopad pre poškodených v oblasti reparácie a reštitúcie, berúc do úvahy aj aspekty druhotnej viktimizácie," vysvetlil rezort.

Medzi ďalšie pozitíva projektu zaradil oblasť reparácie, kde len v rámci Žilinského kraja prispeli obvinení na ochranu a podporu obetí trestných činov sumou vo výške 70.046 eur. Pre porovnanie mal príspevok v ostatných siedmich krajoch hodnotu 89.631 eur. "Poznatky z projektu a výskumu s ním spojeným budú využité pri pripravovanej novele trestného zákona," doplnil rezort.