Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti chce rozšíriť možnosti návštev väzobne stíhaných

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Ak by zdravotný stav neumožňoval obvinenému komunikovať s okolím, rezort navrhuje, aby ústav mohol informovať blízku osobu.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Väzobne stíhaní by mohli častejšie telefonovať a prijímať dlhšie návštevy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o výkone väzby, ktorý je v predbežnom pripomienkovaní. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR.

Po novom by mohol mať obvinený právo telefonovať minimálne štyri dni v kalendárnom mesiaci. V súčasnosti má právo na dva telefonáty. V prípade kolúznej väzby by mohlo byť obmedzené „právo obvineného telefonovať len v mimoriadnych a odôvodnených prípadoch, konkrétne len v prípade stíhania blízkej osoby v tej istej trestnej veci alebo už preukázanej koluzivity na strane blízkej osoby".

Podľa súčasnej právnej úpravy má obvinený právo prijať návštevu najmenej raz za kalendárny mesiac v trvaní najmenej dvoch hodín. „Po novom navrhujeme rozšíriť možnosti kontaktu obvinených s maloletými deťmi o jednu hodinu formou videonávštevy a súčasne nárok na dvojhodinovú návštevu by bolo možné rozdeliť na jednu hodinu kontaktnej návštevy a jednu hodinu videonávštevy," spresnil hovorca.

V prípade kolúznej väzby by platilo rovnaké pravidlo ako pri telefonovaní. „Ak sa orgán činný v trestnom konaní alebo súd, ktorý si vyhradil prítomnosť na návšteve blízkej osoby, na návštevu nedostaví, návšteva sa uskutoční bez jeho prítomnosti," navrhuje ministerstvo.

Umiestnenie v samostatnej cele by mohlo byť dočasne prerušené v prípade, ak väzenský lekár zistí vážne ohrozenie zdravia obvineného, a najmä samovražedné sklony.

„V prípade rozhodnutia orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu sa oprávnenie na individuálne ubytovanie zužuje len na obvinených v kolúznej väzbe, teda na prípady, keď je nevyhnutné eliminovať riziko marenia objasňovaných skutočností cez spoluubytovaných obvinených," zdôraznil Bubla.

Ak by zdravotný stav neumožňoval obvinenému komunikovať s okolím, rezort navrhuje, aby ústav mohol informovať blízku osobu.

„Nová úprava tak reaguje na prípady, keď vzhľadom na vážny zdravotný stav obvineného z dôvodu ochorenia alebo úrazu nie je možná jeho komunikácia s okolím. V takomto prípade sa dohľadajú a informujú blízke osoby obvineného, a to aj bez jeho výslovnej žiadosti," dodal.

V prípade, že sa nachádza obvinený na ubytovacej ploche, ktorej rozmer je pod zákonom určenou minimálnou hranicou, ako kompenzačné opatrenie by mohlo byť umožnenie dennej vychádzky dlhšej ako jedna hodina.