Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

MS: Justiční zamestnanci a ZVJS budú mať vyššie platy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Nástupný plat príslušníkov ZVJS by mal byť od januára 2023 1081,50 eura a od septembra budúceho roku 1172,50 eura.

Bratislava 14. júla (TASR) - Zamestnanci v justícii i Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) budú mať vyššie platy. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR to uviedlo na sociálnej sieti. Opiera sa o avizované zvyšovanie platov zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme.

"Možno predpokladať, že zvýšenie platových taríf štátnych zamestnancov justície od 1. januára 2023 bude v priemere o 60 eur a následne od 1. septembra 2023 o ďalších 90 eur," podotklo ministerstvo. Spolu to tvorí navýšenie o 150 eur. V prípade asistenta a súdneho tajomníka o minimálne 130,50 eura. U vyššieho súdneho úradníka o takmer 190 eur.

"Okrem uvedeného zvýšenia sa platové tarify štátnych zamestnancov navýšia aj o služobnú prax," spresnilo ministerstvo s tým, že celkový priemerný nárast má predstavovať 138 eur.

Nástupný plat príslušníkov ZVJS by mal byť od januára 2023 1081,50 eura a od septembra budúceho roku 1172,50 eura. Predstavuje to nárast o 150 eur. Zároveň má byť v septembri tohto roku vyplatený zamestnancom verejnej správy jednorazový príspevok 500 eur.

"Veľmi sa teším, že zamestnanci pracujúci pre štát, našli svoju dôstojnosť aj vo forme ich finančného odmenenia, našli sme peniaze pre učiteľov našich detí, pre ďalších zamestnancov. To je výborná správa," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) predstavili v stredu (13. 7.) výsledky vyjednávaní s odbormi. Na zvýšenie platov zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme vrátane pracovníkov v školstve pôjde miliarda eur.