Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Súdna mapa má štyri na seba nadväzujúce časti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Legislatíva, ktorou sa realizuje súdna mapa, je rozdelená na štyri na seba nadväzujúce časti. Zákon o okresných súdoch rieši len okresné súdy, navrhuje ich 30, avšak nedotýka sa krajských súdov, a preto ich počet v tomto návrhu zákona zostáva zachovaný. Zákon o krajských súdoch zavádza štyri krajské súdy, pričom je nadstavbou k zákonu o okresných súdoch. Hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla to pre TASR uviedol v reakcii na Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré namietalo nesúlad v materiáloch.

"Ak neprejde zákon o krajských súdoch, ale prejde zákon o okresných súdoch, zostane osem krajských súdov, a preto zákon o okresných súdoch počíta s ôsmimi krajskými súdmi. Ak prejdú oba zákony, tak zákon o krajských súdoch zredukuje počet krajských súdov na štyri, a teda prepíše zákon o okresných súdoch, ktorý hovorí o ôsmich krajských súdoch," vysvetlil Bubla.

ZMOS namietalo nesúlad v predložených návrhoch zákona, ktorými sa má zaviesť nová súdna mapa. Kým v materiáli, ktorým sa menia obvody krajských súdov, sa ráta so štyrmi krajskými súdmi, v inom legislatívnom návrhu sa podľa nich píše o ôsmich. V medzirezortnom pripomienkovom konaní tak podľa združenia vzniká zmätok. Materiály žiadajú stiahnuť. Kritizujú tiež nízku fyzickú dostupnosť súdov v najmenej rozvinutých regiónoch a možné znižovanie pracovných miest.

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Po novom by mohli fungovať štyri druhostupňové všeobecné súdy namiesto doterajších ôsmich, a to v Trnave, Prešove, Banskej Bystrici a v Žiline. Navrhované zmeny sa týkajú aj zriadenia mestského súdu v Bratislave a v Košiciach či nového usporiadania sídel a obvodov okresných súdov, ktorých počet sa má znížiť z 54 na 30. Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.