Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Návrh zákona k súdnej mape možno opäť pôjde do pripomienkového konania

Ilustračné foto Foto: TASR

K návrhu súdnej mapy bolo vznesených 460 pripomienok, z toho 190 zásadných a osem hromadných.

Bratislava 9. júna (TASR) - Návrh zákona k súdnej mape možno pôjde opätovne do medzirezortného pripomienkového konania. TASR to potvrdil Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Momentálne je úvaha, že návrh zákona k súdnej mape pôjde opätovne do medzirezortného pripomienkového konania a tak, ako sa javí aj z doterajších debát ministerky so sudcami, je možné predpokladať, že niektoré z pripomienok už ani nebudú v rámci neho podané, pretože niektoré skutočnosti sú už objasnené," spresnil Bubla s tým, že daný návrh zákona nepokračuje v legislatívnom procese.

K návrhu súdnej mapy bolo vznesených 460 pripomienok, z toho 190 zásadných a osem hromadných. Keďže sa o návrhu diskutuje, "nie je aktuálne, aby sme sa vyrovnali formálne s pripomienkami, ale reálne sa s nimi ministerka spravodlivosti vyrovnáva v dialógu s jednotlivými sudcami na jednotlivých súdoch".

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.