Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pri ignorovaní rozhodnutí súdu by sa mohli zaviesť nové opatrenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cieľom je efektívnejšia a rýchlejšia vymáhateľnosť nárokov v exekučných konaniach vedených najmä na uspokojenie práv na nepeňažné plnenia.

Bratislava 27. mája (TASR) - Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nové donucovacie opatrenia pre tých, ktorí ignorujú rozhodnutia súdu, alebo si neplnia uložené povinnosti. Novela Exekučného poriadku, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, počíta so zavedením štyroch takýchto opatrení. Má ísť o rozšírenie možností uložiť peňažnú pokutu, o zadržanie vodičského preukazu a osvedčenia o evidencii vozidla i použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Opatrenie by do budúcnosti mohlo pomôcť aj v takých prípadoch, ako bol napríklad známy spievajúci dom v Štúrove, či v prípadoch stavieb, ktoré mali byť na základe súdneho rozhodnutia odstránené a napriek tomu naďalej stoja," vysvetlil Bubla. Cieľom je efektívnejšia a rýchlejšia vymáhateľnosť nárokov v exekučných konaniach vedených najmä na uspokojenie práv na nepeňažné plnenia.

Výber niektorého zo štyroch donucovacích opatrení bude na rozhodnutí exekútora. Nemôže ich však ukladať svojvoľne. Možnosť uložiť peňažnú, resp. poriadkovú pokutu pozná zákon už aj dnes. Jej výška však podľa ministerstva nebola motivujúca a proces uloženia zdĺhavý. "Peňažnú pokutu ako donucovacie opatrenie bude preto môcť po novom uložiť priamo súdny exekútor až do výšky 30.000 eur. Pri právnickej osobe navrhujeme peňažnú pokutu až do výšky desať percent jej obratu za predchádzajúce účtovné obdobie, maximálne do 50.000 eur," spresnil.

Zadržanie vodičského preukazu, zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla a použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci by v zmysle návrhu bolo možné uložiť, ak príjmy osoby, ktorej má byť takéto donucovacie opatrenie uložené, nie sú priamo podmienené držbou vodičského preukazu alebo vozidla. "Aby nešlo o trest. Zadržanie vodičského preukazu, osvedčenia o evidencii vozidla, ako aj použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci by podľa návrhu malo trvať najviac 12 mesiacov. V prípade nesplnenia povinnosti však dané donucovacie opatrenia možno uložiť aj opakovane," dodal.

Navrhuje sa aj zavedenie niektorých nových právnych inštitútov najmä v podobe náhradných plnení. "Napríklad v rámci exekúcie vyprataním a vykázaním sa umožňuje uzatvorenie písomnej dohody o zaplatení peňažnej sumy namiesto poskytnutia náhradného ubytovania alebo bytovej náhrady, pričom obdobný inštitút sa zavádza aj v rámci exekúcie odobratím veci. Navrhuje sa aj všeobecná úprava výkonu exekúcie na odstránenie stavby," podotkol. Návrh predpokladá účinnosť zmien od 1. januára 2023.