Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti chce dosiahnuť skrátenie predprípravného konania

Na archívnej snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Veríme, že konkrétne paragrafové znenie predstavíme už čoskoro, uviedol Bubla.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa chce v rámci plánovaných zmien v Trestnom poriadku (TP) zamerať aj na opatrenia, ktorými sa skráti predprípravné konanie. Pre TASR to uviedol hovorca MS Peter Bubla. Reagoval tak na výzvu Aliancie Fair-play, ktorá v pondelok (15. 11.) poukázala na to, že predprípravné konanie, teda fáza ešte pred vznesením obvinenia a začatím trestného stíhania, trvá aj stovky dní namiesto zákonom stanovených 30 dní.

"Súhlasíme, že proces treba spružniť a odformalizovať, a aj preto pracujeme na veľkej novele trestných kódexov, čo sme už viackrát verejne komunikovali. V rámci zmien v Trestnom poriadku sa zameriavame práve aj na opatrenia, ktoré majú skrátiť toto konanie. Veríme, že konkrétne paragrafové znenie predstavíme už čoskoro," uviedol Bubla.

Aliancia Fair-play upozornila na to, že predprípravné konanie trvá pridlho a treba ho skrátiť. Pripomenula, že zákon pre trvanie tejto fázy stanovil ako štandard rozhodnúť o trestnom oznámení bezodkladne, maximálne do 30 dní. Ide však len o poriadkovú lehotu, po jej prekročení nehrozia žiadne sankcie.

Aliancia tiež kritizuje postup po rozhodnutí vec trestne nestíhať, teda keď vyšetrovateľ odmietne trestné oznámenie. Oznamovateľ má tri dni na to, aby podal voči uzneseniu sťažnosť, čo aliancia považuje za "šibeničnú lehotu". O sťažnosti rozhoduje prokurátor, ktorý opäť nie je viazaný žiadnou lehotou. Aliancia preto navrhuje súbor zmien.