Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti má na šetrenie financií obmedzené možnosti

Na snímke nové sídlo Ministerstva spravodlivosti SR, archívne foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Viacerí ministri ešte v júni potvrdili, že jednotlivé ministerstvá čaká šetrenie. Za úlohu dostali znížiť svoje náklady o desať percent.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti SR má obmedzené možnosti šetrenia financií, ktoré avizoval pred mesiacmi minister financií Eduard Heger (OĽANO). Pre TASR to uviedol hovorca MS SR Peter Bubla.

„Rozumieme snahám o úspory a chápeme, že je na zodpovednosti každého z ministrov, aby hľadal možnosti. Pravdou však je, že rezort spravodlivosti je malou rozpočtovou kapitolou v porovnaní s ostatnými, a teda tieto možnosti hľadania sú dosť obmedzené,“ uviedol pre TASR Bubla.

Hovorca ďalej priblížil, že k tejto téme mala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) informatívne stretnutie s Hegerom, na ktorom sa rozprávali aj o aktuálnom stave rozpočtovej kapitoly rezortu, pod ktorú spadajú aj súdy a väzenstvo. Podľa Bublu chýbajú na rezorte spravodlivosti finančné prostriedky aj v nadväznosti na osobitnú situáciu, ktorá súvisí so zabezpečením chodu súdov a ochrany ústavov na výkon trestu a väzby.

„Práve pri týchto objektoch, či už ide o súdy alebo väzenské zariadenia, sa nedá šetriť ani na mzdách, ani na prevádzkových nákladoch,“ doplnil Bubla.

Viacerí ministri ešte v júni potvrdili, že jednotlivé ministerstvá čaká šetrenie. Za úlohu dostali znížiť svoje náklady o desať percent. Minister financií Eduard Heger vtedy priblížil, že úspory by mali byť rádovo v stovkách miliónov eur.