Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MS: Sú ohrozené podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby a trestu

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) prichádza na 2. rokovanie vlády SR 14. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Uskutočnené boli viaceré projekty v oblasti informačno-komunikačných technológií a bezpečnosti.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Vzhľadom na viazanie výdavkov rozpočtu pre väzenstvo sú ohrozené podmienky zákonného zabezpečenia výkonu väzby, výkonu trestu a niektorých činností Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v roku 2021 a nasledujúcich rokoch. Vyplýva to zo správy o plnení úloh vyplývajúcich z aktualizovanej Koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020 za rok 2020, ktorý vzala vláda na vedomie.

"Vzhľadom na výrazný investičný dlh väzenstva a nízky objem investičných zdrojov zo štátneho rozpočtu neboli ani vytvorené podmienky na zabezpečenie čerpania zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov," spresnili v správe s tým, že dôvodom je potreba spolufinancovania zo štátneho rozpočtu. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR dodalo, že neboli vytvorené podmienky ani na dofinancovanie niektorých investičných akcií a splnenie priorít podľa koncepcie väzenstva do konca roka 2020.

V rámci ubytovacích kapacít bol zrekonštruovaný objekt v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová, vďaka čomu sa celková kapacita ústavu zvýšila o 59 miest na 354. V súvislosti s prípravou začiatku výstavby väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote - časť Sabová formou PPP bola 30. marca 2021 ukončená lehota na predkladanie cenových ponúk. Vlani bola skolaudovaná zrekonštruovaná vývarovňa pre väznené osoby v ústave Leopoldov. Zároveň nebolo z dôvodu rozpočtových prostriedkov zrealizovaných viacero plánovaných investičných akcií.

Uskutočnené boli viaceré projekty v oblasti informačno-komunikačných technológií a bezpečnosti. V oblasti špecializovaného zaobchádzania bola zriadená kompenzačná cela v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Hrnčiarovce nad Parnou. Pokračovala realizačná fáza implementácie projektu Šanca na návrat.

Správa konštatuje, že aktivity spojené s prácou a ľudskými zdrojmi boli poznačené pandémiou nového koronavírusu. "V súvislosti s vývojom na trhu práce, najmä obmedzením prevádzok naprieč celým podnikateľským sektorom, zbor zaznamenal zvýšený záujem o výkon štátnej služby v zbore z dôvodov stability pracovného miesta, sociálneho zabezpečenia, ako aj istoty pravidelného príjmu," dodal rezort. V súvislosti s valorizáciou bolo realizované desaťpercentné zvýšenie služobných platov a miezd zamestnancov. V roku 2020 zaznamenal zbor 260 ukončení služobného pomeru a 250 prijatí do služobného pomeru.