Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MS: Upustiť by sa mohlo od povinnej úpravy zovňajšku väznených osôb

Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR a Centra právnej pomoci v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Legislatívny návrh by mohol byť predložený do medzirezortného pripomienkového konania v máji.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Po novom by sa mohlo upustiť od povinnej úpravy zovňajšku väznených osôb, a to vo vzťahu k strihaniu a holeniu. Vyplýva to z predbežnej informácie k pripravovanej vyhláške Ministerstva spravodlivosti (MS) SR súvisiacej s poriadkom výkonu trestu odňatia slobody. Zverejnená bola na legislatívnom portáli Slov-lex.sk.

Cieľom pripravovanej právnej úpravy je pokračovať v humanizácii a zmierňovaní obmedzení osôb vo výkone väzby a vo výkone trestu odňatia slobody. "Rozširuje sa spôsob realizácie práva na návštevu o ďalšiu formu - videonávštevu, ktorej prínos a technické možnosti boli skúšobne overené ako kompenzačné opatrenie nadväzujúce na zrušenie fyzických návštev väznených osôb počas zvýšeného rizika nákazy šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19," priblížilo ministerstvo.

Tiež by sa mohli rozšíriť možnosti pre umiestňovanie odsúdených do otvorených oddelení výkonu trestu ihneď po nástupe do výkonu trestu odňatia slobody, a to najmä pri osobách, ktoré sú prvýkrát vo výkone trestu odňatia slobody. "Prehodnocuje sa prístup k vnútornej diferenciácii odsúdených na doživotie a zavádza sa nesegregačný princíp, podľa ktorého je potrebné zvážiť oddeľovanie odsúdených na doživotie iba na základe ich trestu," uviedol rezort spravodlivosti v rámci predbežnej informácie.

Legislatívny návrh by mohol byť predložený do medzirezortného pripomienkového konania v máji.