Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Európsky súd v prípade A. Salmanova skonštatoval porušenie práv

Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESLĽP), (European Court of Human Rights, Cour Européenne des Droits de l´Hommevo) vo francúzskom Štrasburgu. Foto: TASR/AP

ESĽP konštatoval porušenie práv pri rozhodnutí Najvyššieho súdu SR z 10. decembra 2014, ktorý Salmanova ponechal vo väzbe.

Bratislava 20. januára (TASR) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v prípade Alexander Salmanov proti Slovensku skonštatoval porušenie práva na osobnú slobodu. Sťažovateľovi priznal 8000 eur za nemajetkovú ujmu a 2000 eur ako náhradu nákladov a výdavkov. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

ESĽP konštatoval porušenie práv pri rozhodnutí Najvyššieho súdu SR z 10. decembra 2014, ktorý Salmanova ponechal vo väzbe. "Najvyšší súd vo svojom rozhodnutí uviedol ako dôvody väzby okrem toho, že čelil potenciálne vysokému trestu, aj iné okolnosti, pričom ústavný dospel k záveru, že dôvody, o ktoré sa opieral Najvyšší súd, boli tendenčné, ba až iluzórne," sprostredkoval Bubla.

Vyhovel aj žiadosti o finančnú náhradu. "ESĽP zamietol námietku vlády týkajúcu sa nevyčerpania vnútroštátnych prostriedkov nápravy. Poukázal na zamietnutie požadovaného finančného zadosťučinenia Ústavným súdom (ÚS) SR," podotkol.