Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vyhlásili súťaž na nový informačný systém obchodného registra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predpokladaná cena celej zákazky je takmer 11,5 milióna eur bez DPH. V cene je zahrnutá dodávka samotného informačného systému, ako aj poskytovanie servisných služieb a rozvoj systému.

Bratislava 24. júna (TASR) – Rezort spravodlivosti vyhlásil súťaž na vytvorenie nového informačného systému obchodného registra. Plne má nahradiť existujúce riešenie. Predpokladaná cena celej zákazky je takmer 11,5 milióna eur bez DPH. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Jadro súčasného systému je podľa jeho slov technologicky zastarané a už dlhšie nemožno zabezpečiť jeho ďalší rozvoj. Priamo s tým súvisí aj bezpečnosť, spoľahlivosť a užívateľský komfort systému. "Nový informačný systém obchodného registra plne nahradí existujúce riešenie a zároveň pokryje všetky očakávané legislatívne a procesné zmeny súvisiace so službami obchodného registra a aktuálnymi potrebami modernizácie týchto služieb," zdôraznil.

Mal by priniesť zjednodušenú realizáciu elektronických podaní a zrýchlenie jednotlivých konaní s využitím automatizácie úkonov. "Cieľom vytvorenia nového informačného systému obchodného registra je zároveň aj zvýšenie kvality, štandardu a dostupnosti e-Government služieb pre podnikateľov, ako aj zlepšenie celkovej dostupnosti dát verejnej správy vo forme otvorených dát," dodal Bubla.

Predpokladaná cena celej zákazky je takmer 11,5 milióna eur bez DPH. V cene je zahrnutá dodávka samotného informačného systému, ako aj poskytovanie servisných služieb a rozvoj systému. "Uvedená suma bola stanovená na základe znaleckého posudku, ktorý vychádza z analýzy nákladov a prínosov (CBA) odsúhlasenej Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Útvarom hodnoty za peniaze," podotkol s tým, že dodávka systému bude hradená z prostriedkov plánu obnovy.

Priblížil, že obchodný register sa stal dostupným na internete prvý raz v roku 2000 a jeho aktuálny stav zodpovedá nepretržitej 22-ročnej prevádzke. "Systém bol viackrát upravovaný. Ministerstvo spravodlivosti v ostatnom období spustilo vo vlastnej réžii modernizáciu verejne dostupnej časti obchodného registra, ktorú môžu používatelia sledovať priebežne," povedal Bubla.

Ako uviedol, MS SR v spolupráci so súdmi čistí zapísané údaje vrátane stotožňovania zapísaných fyzických osôb s referenčnými registrami, nasadilo tiež nový modul notifikácií, ktorý prináša možnosti proaktívneho informovania zapísaných subjektov v prípade, že nastanú alebo sa očakávajú skutočnosti, na ktoré sa bude vyžadovať reakcia subjektu. "Momentálne ministerstvo pracuje na vytvorení šablón pre zjednodušené zakladanie s. r. o., priamo 'vyklikaním' šablóny spoločenskej zmluvy s pomocou interaktívneho sprievodcu na portáli obchodného registra," doplnil.