Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zaobchádzanie s ľuďmi zbavených slobody majú kontrolovať tri orgány

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasný legislatívny návrh je modifikáciou predchádzajúceho, ktorým sa mala kompetencia NPM zveriť len verejnému ochrancovi práv.

Bratislava 21. júna (TASR) – Kompetencia vykonávať pravidelné kontroly vo väzniciach a ďalších zariadeniach, v ktorých sú ľudia zbavení slobody, sa má rozdeliť medzi verejného ochrancu práv, komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Vyplýva to z návrhu novely zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorý Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zaradilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Povinnosť zriadiť národný preventívny mechanizmus (NPM) posilňujúci ochranu osôb zbavených slobody pred zlým zaobchádzaním vyplýva zo záväzku SR ako signatára Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

Súčasný legislatívny návrh je modifikáciou predchádzajúceho, ktorým sa mala kompetencia NPM zveriť len verejnému ochrancovi práv. "Tento návrh v rámci medzirezortného pripomienkového konania nemal dostatočnú podporu," priznal rezort spravodlivosti. Navrhol preto rozdeliť právomoc medzi tri už existujúce orgány ochrany ľudských práv pôsobiace v SR.

"Navrhovaným zákonom sa vecná pôsobnosť všetkých troch inštitúcií rozširuje o právomoc vykonávať systematické návštevy miest, v ktorých sa nachádzajú osoby obmedzené na slobode de iure alebo de facto, pri ktorých budú zisťovať, ako sa s osobami na týchto miestach zaobchádza," približuje MS. Koordinačnú úlohu bude mať verejný ochranca práv. Ministerstvo zdôrazňuje, že žiadna z inštitúcií nebude mať rozhodovacie alebo sankčné právomoci. "Svoju činnosť budú vykonávať len prostredníctvom svojich už existujúcich oprávnení," uviedol rezort.

Novelizovaný zákon má platiť od 1. januára 2023.