Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ministerstvo chce, aby VŠ dostali financie na štipendiá tento mesiac

Ilustarčná snímka. Foto: TASR – Dano Veselský

Ministerstvo školstva ešte na jar vtedajších maturantov presviedčalo, že ak budú študovať doma, Slovensko to odmení. Získať mohli 9000 eur na tri roky štúdia.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR robí všetko pre to, aby vysoké školy dostali financie na vyplatenie vysokoškolských motivačných štipendií v priebehu tohto mesiaca. Vyplatenie štipendií pre talentovaných absolventov stredných škôl, ktorí zostali študovať na slovenskej vysokej škole a neodišli za štúdiom do zahraničia, nateraz mešká.

Odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva TASR potvrdil, že aktuálne sú so školami v procese podpisu zmlúv. Po tom, čo školy dostanú financie, budú štipendiá vyplácať študentom. "Zároveň by sme radi zdôraznili, že štipendiá budú vyplácané aj spätne tak, ako to bolo od začiatku avizované," dodal rezort školstva.

Ministerstvo školstva ešte na jar vtedajších maturantov presviedčalo, že ak budú študovať doma, Slovensko to odmení. Získať mohli 9000 eur na tri roky štúdia. Štipendiá má vyplácať študentom priamo vysoká škola v hodnote 300 eur mesačne. Zároveň tá vysoká škola, pre ktorú sa talentovaný študent rozhodne, mala získať navyše 200 eur mesačne, ktoré majú byť určené na systematickú prácu so šikovnými študentmi.

Štipendium bolo pridelené v dvoch kategóriách. Išlo o najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov a nadpriemerných študentov, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia, alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín.