Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort školstva chce skvalitniť prideľovanie normatívnych príspevkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh nariadenia reaguje na rozdeľovanie normatívnych finančných prostriedkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce skvalitniť prideľovanie normatívnych finančných príspevkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení určených na financovanie osobných nákladov a prevádzkových nákladov. Docieliť to chce prostredníctvom návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia. Materiál z dielne rezortu školstva sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Návrh nariadenia reaguje na rozdeľovanie normatívnych finančných prostriedkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení. Navrhuje sa spôsob financovania účastníka výchovy a vzdelávania. Rezort školstva v predloženom materiáli konštatuje, že sa dopĺňa nový pojem "účastník výchovy a vzdelávania". V nadväznosti na doplnenie nového pojmu do viacerých zákonov je potrebné upraviť aj spôsob financovania týchto osôb. Navrhuje sa, aby normatív účastníka výchovy a vzdelávania bol desať percent normatívu na žiaka vzdelávajúceho sa v dennej forme štúdia.

Zmenou má tiež prejsť úprava financovania stravovania pre žiaka, ktorý je zároveň dieťaťom reedukačného centra. Navrhuje sa, aby žiak školy, ktorý je zároveň dieťaťom reedukačného centra, sa pri určovaní normatívu na stravovanie započítaval koeficientom 4,4. Úprava sa navrhuje z dôvodu vykryť zvýšené náklady na stravovanie v reedukačných centrách, ktoré majú nepretržitú celoročnú prevádzku (soboty, nedele, sviatky).

Úprava sa ma týkať aj normatívneho financovania pre špeciálne výchovné zariadenia či spôsobu určovania garantovaného minima.