Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Husár chce upraviť delenie príspevku pre športovcov so znevýhodnením

Na archívnej snímke z 26. februára 2021 štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) Ivan Husár počas neformálnych novinárskych raňajok k témam Národného športového centra a Plánu návratu na športoviská v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

MŠVVaŠ chce upraviť rozdelenie príspevku pre športovcov so znevýhodnením

Bratislava 25. marca (TASR) - Nejasné pravidlá rozdeľovania príspevku pre športy športovcov so zdravotným znevýhodnením či priestor pre subjektívny prístup. Aj tieto nedostatky identifikoval štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pre oblasť športu Ivan Husár pri príspevku pre zdravotne postihnutých športovcov. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

O novom princípe vzorca a nastavení nových kritérií prerozdeľovania diskutoval Husár so zástupcami relevantných športových organizácií. "Rozdelenie zákonného príspevku pre športy športovcov so zdravotným znevýhodnením už roky nemalo žiadne pravidlá. Viac-menej sa v každom roku kopíroval pomer z predchádzajúceho roka," vysvetlil Husár. Z toho dôvodu boli zástupcom športových organizácií, ktoré združujú športovcov so zdravotným postihnutím, odprezentované kritériá vzorca, podľa ktorého ministerstvo rozdelilo príspevok pre zdravotne postihnutých športovcov.

"Cieľom nastavenia kritérií bolo urobiť poriadok v prerozdeľovaní príspevku pre zdravotne znevýhodnených športovcov a nastaviť nový spravodlivý spôsob pre všetkých, aby nebolo možné sem vnášať žiadny subjektívny prístup, ale aby toto rozdeľovanie malo jasne nastavené pravidlá," doplnil Husár. Príspevok je poskytovaný každoročne v sume 3,5 percenta schváleného rozpočtu na šport. "Príspevok bol dlhodobo terčom nespokojnosti, keďže niektoré z organizácií dostávali veľa, iné málo, pričom tieto rozdiely nikdy neboli jasne zdôvodnené," uviedol štátny tajomník.

V roku 2022 uvedená suma 3,5 percenta rozpočtu na šport predstavuje sumu 2.546.245 eur.

Kritériá boli predstavené zástupcom Slovenského paralympijského výboru, Zväzu telesne postihnutých športovcov, Deaflympijskému výboru, Špeciálnym olympiádam Slovensko a Slovenskej asociácii zrakovo postihnutých športovcov. Ide o počet zdravotne znevýhodnených občanov SR podľa jednotlivých druhov postihnutia, počet aktívnych športovcov podľa postihnutia, finančná náročnosť vykonávania športov podľa postihnutia, počet oficiálnych športov na najvýznamnejších svetových podujatiach, športové výsledky reprezentácie SR na poslednej edícii uvedených podujatí a podpora paralympizmu. Podľa rezortu školstva k týmto kritériám je zároveň priradený základ, rovnaký pre všetky druhy postihnutia, určený na rozvoj samotných športov. "Zúčastnených sme požiadali, aby sa k jednotlivým kritériám vyjadrili a po prerokovaní vo svojich organizáciách nám poslali návrhy na ich úpravu, vypustenie, doplnenie či návrh váh pre jednotlivé kritériá," uzavrel Husár.