Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

V základných školách má vzniknúť 200 vzdelávacích študijných centier

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Koncept vzdelávacích študijných centier nadväzuje podľa ministerstva školstva na reformu obsahu a formy vzdelávania. Podporiť má predovšetkým rozvoj čitateľskej gramotnosti.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Do konca roku 2024 má vzniknúť v základných školách 200 vzdelávacích študijných centier. Na ich výstavbu je v rozpočte plánu obnovy v rámci komponentu sedem vyčlenených viac ako 19,5 milióna eur. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Podľa informácií, ktoré má rezort školstva k dispozícii, je v súčasnosti vybudovaných viac ako 1530 knižníc, pričom zahŕňajú knižnice v základných aj stredných školách. "V prípade základných škôl, na ktoré sa táto investícia zameriava, nemalo v školskom roku 2019/2020 prístup ku svojej knižnici približne 165.000 žiakov," spresnilo ministerstvo školstva. Z celkového počtu 3000 základných, stredných, špeciálnych a spojených škôl evidovaných v sieti škôl a školských zariadení ministerstva školstva v školskom roku 2020/2021 nemalo zriadenú školskú knižnicu v súlade s platnou legislatívou približne 51 percent škôl.

Koncept vzdelávacích študijných centier nadväzuje podľa ministerstva školstva na reformu obsahu a formy vzdelávania. Podporiť má predovšetkým rozvoj čitateľskej gramotnosti. "Rozvoj vzdelávacích centier bude mať pozitívny vplyv na výsledky žiakov, bude pomáhať v ich motivácii učiť sa a čítať. Viaceré štúdie navyše dokumentujú, že z fungujúcich školských knižníc osobitne benefitujú najmä žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí vďaka nim získavajú priestor, kde môžu nerušene študovať," priblížili z ministerstva školstva. Ako ďalej dodali, knižnice zároveň spolupracujú s inými kultúrnymi, vzdelávacími či osvetovými inštitúciami, či už doma alebo v zahraničí, čím pomáhajú prehlbovať záujem žiakov o spoločenské a kultúrne dianie.

Zámerom ministerstva školstva je, aby sa školské knižnice zmenili na centrá získavania informácií. Budovať ich chce najmä v obciach, kde žijú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. "Vzniknú tak vzdelávacie centrá, v ktorých sa deti budú môcť pripravovať do školy, keďže budú mať prístup aj k encyklopédiám a počítačom. Bude to miesto, kam budú môcť deti chodiť v rámci školských klubov, robiť si domáce úlohy a čítaním kníh rozvíjať čitateľskú gramotnosť," dodali z ministerstva školstva.