Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: S VŠ budeme diskutovať a veríme, že nájdeme kompromis

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská republika reformu vysokého školstva podľa ministerstva školstva akútne potrebuje, aby naštartovala kroky ku skvalitneniu vysokých škôl.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR s reprezentáciami vysokých škôl bude naďalej k novele zákona o vysokých škôl diskutovať a verí, že nájdu kompromis, ktorý budú akceptovať. Ako uviedol pre TASR odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva, pripomienky však musia byť založené na konštruktívnych návrhoch, nielen na kritike jednotlivých častí reformy.

Rezort školstva uviedol, že s reprezentáciami vysokých škôl komunikuje od začiatku prípravy reformy vysokého školstva. "Počas jeden a pol ročných diskusií o konkrétnych návrhoch a riešeniach na individuálnej úrovni, ako aj na pravidelných stretnutiach v kontaktnej skupine sa k zákonu vyjadrovali zástupcovia vysokých škôl a ich reprezentácií," uviedol rezort školstva. Poznamenal, že napríklad so Študentskou radou vysokých škôl (ŠRVŠ) sa uskutočnili tri kolá rozporových konaní. Ministerstvo školstva ako predkladateľ zákona má naďalej záujem diskutovať o konkrétnych pripomienkach. "Cieľom zmien pri riadení vysokých škôl je dostať do ich chodu aj externé prostredie, trh práce, podnikateľský sektor, výskumnú sféru či verejnosť," dodal rezort školstva.

Za kľúčové pri rokovaniach ministerstvo považuje zachovanie tých zmien obsiahnutých v reforme, ktoré smerujú k otvorenejším, kvalitnejším a efektívnejším vysokým školám. "Zákon prináša zásadné zmeny ako financovanie podľa kvality, výkonnostné zmluvy, kratšie externé štúdium, funkčné miesta docentov a profesorov, ako aj zmeny v riadení vysokých škôl. Vychádza zo zahraničných systémov a odporúčaní a jeho cieľom je skvalitniť vysoké školstvo," uviedol rezort školstva.

Hlavná z výhrad sa týka voľby rektora. Podľa návrhu novely zákona bude rektora voliť akademický senát spolu so správnou radou, ktorú tvoria zástupcovia externého prostredia. "Je potrebné podčiarknuť, že veľkosť správnej rady je oproti senátu štvrtinová, pričom polovicu členov správnej rady nominuje akademický senát a polovicu ministerstvo. Členovia správnej rady nominovaní ministerstvom tak budú pri voľbe rektora tvoriť iba desať percent všetkých hlasov. Faktom je, že pri takomto objeme hlasov je politizácia nemožná. Zároveň v zákone nebude potrebné dodatočné schválenie rektora správnou radou," priblížilo ministerstvo školstva. Ďalšia výhrada sa týka právomocí správnej rady a jej schvaľovania rozpočtu a nakladania s majetkom.

Slovenská republika reformu vysokého školstva podľa ministerstva školstva akútne potrebuje, aby naštartovala kroky ku skvalitneniu vysokých škôl. "Súčasný systém riadenia nevytvára dostatočný priestor pre presadenie sa kvalitných ľudí, ktorí následne odchádzajú, čo spôsobuje už dlhotrvajúci odliv mozgov a zároveň aj odliv študentov do zahraničia. Dlhodobo sa o tom iba hovorilo, teraz je konkrétny návrh novely na stole. Sme presvedčení, že návrh novely zákona o vysokých školách je správny krok a bude pre vysoké školy prínosom," dodal rezort školstva.

Reprezentácie vysokých škôl – Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl a ŠRVŠ sa zúčastnili rozporového konania vo štvrtok (18. 11.) a uviedli, že rozporové konanie k novele vysokoškolského zákona ponecháva neakceptované kľúčové požiadavky vysokých škôl na zachovanie samosprávy a autonómie. K návrhu novely zákona o vysokých školách bolo v rámci legislatívneho procesu vznesených celkovo 865 pripomienok. Z toho bolo 503 uplatnených ako zásadných.