Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort školstva vyčlenil na programy doučovania 6,5 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V tomto roku bude možné aj individuálne vzdelávanie. Cieľom je podľa rezortu vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a tiež eliminovať opakovanie ročníka.

Bratislava 7. januára (TASR) - V tomto roku vyčlenilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na programy doučovania viac ako 6,47 milióna eur. Počet zapojených škôl odhaduje na 800. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu ministerstva.

Rezort školstva na jar 2021 finančne podporoval doučovanie v 471 školách, ktoré o to požiadali, sumou 1,5 milióna eur. S finančnou podporou pokračoval i na jeseň. Z plánu obnovy a odolnosti medzi 563 škôl prerozdelil 3,75 milióna eur, priblížil odbor komunikácie. Medzi najčastejšie doučované predmety patrili podľa MŠVVaŠ slovenský jazyk, matematika a cudzie jazyky, ale aj informatika či prírodovedné predmety. Možnosť doučovania vtedy využilo viac než 22.000 žiakov, dodal rezort.

"Mnohí rodičia si nemôžu dovoliť doučovanie pre svoje deti. Takto pomôžeme aj rodičom, aj žiakom. Doučovanie bude znova dostupné priamo v škole a s učiteľmi, ktorí ich poznajú a najlepšie vedia, ako a v čom im je potrebné pomôcť," uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

V tomto roku bude možné aj individuálne vzdelávanie. Cieľom je podľa rezortu vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a tiež eliminovať opakovanie ročníka. Doučovanie môžu využiť i stredoškoláci, ktorí si môžu upevniť teoretické vedomosti a zlepšiť aj praktické zručnosti, či v prípade stredných športových škôl venovať sa pohybovej príprave, spresnil rezort.

"Tak, ako v predchádzajúcom období, aj teraz, pokiaľ škola nebude mať dostatočný počet doučujúcich, bude môcť využiť neštátny sektor," pripomína ministerstvo školstva s tým, že prebieha projekt, v ktorom neziskové organizácie školia externých doučovateľov a tí môžu následne doučovať v školách.