Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort školstva vyhlásil výzvy zamerané na pomoc v boji proti COVID-19

Učiteľka ukazuje žiakom ako sa správne nasadzuje ochranné rúško proti šíreniu nového typu koronavírusu počas hodiny na znovuotvorenej škole v slovinskej obci Videm-Dobrepolje v pondelok 18. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Projekty sa môžu zameriavať aj na sledovacie a monitorovacie zariadenia na bezpečnosť pracovníkov v prvej línii či na smart technológie a mnohé iné relevantné aktivity.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vyhlásilo v stredu 5. augusta dve výzvy na dopytovo orientované projekty v oblasti vedy a výskumu zamerané špeciálne na pomoc v boji proti ochoreniu COVID-19. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

Výzva zameraná na mobilizáciu a využitie potenciálu výskumných inštitúcií pri boji proti pandémii vyvolanej ochorením COVID-19 a znižovanie negatívnych následkov pandémie má alokáciu 60 miliónov eur. Oprávnenými žiadateľmi sú subjekty zo všetkých sektorov.

Projekty sa môžu podľa rezortu školstva zameriavať najmä na okruhy, ako sú prevencia a ochrana pred infekciou spôsobenou novým koronavírusom, zdravotnícke a hygienické technológie na diagnostiku a terapiu pacientov, diagnostiku a testovanie, terapiu, vakcíny a lieky. Projekty sa môžu zameriavať aj na sledovacie a monitorovacie zariadenia na bezpečnosť pracovníkov v prvej línii či na smart technológie a mnohé iné relevantné aktivity.

Druhá výzva sa zameriava na podporu zapojenia sa slovenských výskumných inštitúcií do medzinárodných výskumných projektov financovaných v rámci medzinárodných výskumných programov, grantov, fondov a grantových agentúr. Alokácia na túto výzvu je vo výške 20 miliónov eur.

Obe výzvy sa financujú z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra.