Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

MŠVVaŠ začalo hodnotenie vedeckej či výskumnej činnosti vysokých škôl

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hodnotené výstupy sú rozdelené do 28 oblastí výskumu. Výsledkom hodnotenia bude profil kvality pre každú z oblastí výskumu.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR začalo periodické hodnotenie vedeckej a výskumnej tvorivej činnosti vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied (SAV). Ide o podrobné obsahové hodnotenie tvorivých výstupov, napríklad publikácií či umeleckej tvorby. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva s tým, že tvorivá činnosť bude hodnotená expertmi z celého sveta.

Cieľom tohto hodnotenia je kvalitatívne ohodnotenie tvorivej činnosti slovenských vysokých škôl a verejných výskumných inštitúcií (SAV). Tvorivé výstupy vysokých škôl a SAV budú hodnotené komisiou, ktorá je zložená zo 165 expertov - hodnotiteľov z 19 krajín sveta.

Hodnotené výstupy sú rozdelené do 28 oblastí výskumu. Výsledkom hodnotenia bude profil kvality pre každú z oblastí výskumu. "Dané periodické hodnotenie tvorivých výstupov je v tejto podobe pilotným projektom. V súčasnosti sú predmetom hodnotenia len výstupy tvorivej činnosti, ako napríklad vedecké publikácie či umelecké diela. V budúcnosti je naplánované hodnotenie aj ďalších aspektov, akými sú napríklad spoločenský dosah alebo aj výskumné prostredie," povedal štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis.

Periodické hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti sa bude vykonávať raz za šesť rokov. Uskutočňuje sa na základe kritérií a metodiky na ich vyhodnotenie, ktoré vydáva ministerstvo školstva. Upravuje ho zákon o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja.