Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

K návrhu novely zákona o vysokých školách vzniesli 865 pripomienok

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na Stromovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerstvo školstva tvrdí, že v nasledujúcich dňoch sa predpokladá predloženie návrhu zákona na rokovanie Legislatívnej rady vlády SR a následne aj na rokovanie vlády SR.

Bratislava 22. novembra (TASR) – K návrhu novely zákona o vysokých školách bolo v rámci legislatívneho procesu vznesených celkovo 865 pripomienok. Z toho bolo 503 uplatnených ako zásadných. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Podľa rezortu školstva aktuálne prebiehajú rozporové konania s povinne pripomienkujúcimi subjektmi a prerokovania pripomienok s ostatnými subjektmi. "Rozporové konania so zástupcami Slovenskej rektorskej konferencie, Študentskej rady vysokých škôl a Rady vysokých škôl sa uskutočnili minulý týždeň, tento týždeň pokračujú prerokovania s ďalšími subjektmi," priblížili z rezortu školstva.

Ministerstvo školstva tvrdí, že v nasledujúcich dňoch sa predpokladá predloženie návrhu zákona na rokovanie Legislatívnej rady vlády SR a následne aj na rokovanie vlády SR.

S návrhom novely vysokoškolského zákona nesúhlasia vysokoškolské reprezentácie. Návrh úprav vysokoškolskej legislatívy z dielne rezortu školstva považujú za nekoncepčný, legislatívno-technicky nekonzistentný, hovoria aj o politizácii či ohrození akademických slobôd. Na znak nesúhlasu s novelou sa uskutočnil uplynulý týždeň (16. 11.) Zodpovedný protest za slobodné univerzity. V tejto súvislosti vznikla aj petícia za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách, pod ktorou je podpísaných viac ako 19.200 ľudí.