Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Na zamestnanosť v ZUŠ chce rezort školstva vyčleniť 20 miliónov eur

Ilustračné foto.

Dôvodom skráteného medzirezortného pripomienkového konania je príprava opatrení na minimalizáciu dosahu krízy spôsobenej ochorením COVID-19.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Na podporu udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách navrhuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčleniť 20 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu podmienok projektu na podporu udržania zamestnanosti v ZUŠ v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, ktorý predložil rezort školstva do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Rezort školstva navrhuje poskytnúť príspevok na úhradu časti mzdy zamestnanca vo výške 80 percent hrubej mesačnej mzdy, najviac vo výške 1100 eur na jedného zamestnanca na mesiac. Z návrhu vyplýva, že na obdobie trvania mimoriadnej situácie od marca do júna bude potrebné vyčleniť 20 miliónov eur, pričom sa to týka zhruba 6192 zamestnancov a 716 ZUŠ vrátane elokovaných pracovísk.

Finančný príspevok bude poskytovať miestne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorého územnom obvode zriaďovateľ a zamestnávateľ udrží pracovné miesta, alebo iný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny určený Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Návrh bude financovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje na roky 2014 – 2020 a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu," uvádza sa v materiáli z dielne rezortu školstva.

Ministerstvo školstva zároveň uvádza, že dôvodom skráteného medzirezortného pripomienkového konania je príprava opatrení na minimalizáciu dosahu krízy spôsobenej ochorením COVID-19.