Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Internáty budú len pre žiakov s prezenčnou výučbou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Minister školstva sa má stretnúť so Slovenskou rektorskou konferenciou, aby zjednotili pravidlá aj pre vysoké školy.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Ubytovanie v školských internátoch sa má od septembra poskytovať pre žiakov iba s prezenčnou výučbou. Uvádza sa to v Školskom semafore na školský rok 2021/2022, ktorý v utorok predstavil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Dôrazne sa odporúča, aby boli žiaci ubytovaní na internáte očkovaní, testovaní alebo aby išlo o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19.

Školský semafor je zjednodušená verzia manuálov z predchádzajúceho školského roka 2020/2021. Je platný pre všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia bez ohľadu na zriaďovateľa.

Podľa COVID automatu školské internáty v stupni monitoring, teda v zelenej fáze, môžu fungovať bez obmedzení. V ostatných stupňoch (stupeň ostražitosti, I., II. a III. stupeň varovania) sú internáty otvorené len pre žiakov a študentov s prezenčnou výučbou s dôrazne odporúčaným OTP.

Rezort školstva v školskom semafore odporúča zabezpečiť, aby sa čo najmenej premiešavali rôzne skupiny žiakov. Tie tvoria podľa ministerstva školstva žiaci, ktorí sú počas školského vyučovania v blízkom kontakte, teda v jednej triede.

„Ak je žiakov z jednej triedy ubytovaných na internáte málo, potom tvoria skupinu žiaci, ktorí sú počas vyučovania v blízkom kontakte (žiaci jedného ročníka, respektíve jednej školy)," uvádza rezort školstva.

Internát má mať zriadené izolačné izby a za zvýšených hygienických opatrení poskytovať ubytovanie na nevyhnutne potrebný čas žiakom internátu, ktorí sú v izolácii/karanténe. V prípade výskytu pozitívneho žiaka v školskom internáte zriaďovateľ ubytovacieho zaradenia umiestni žiaka do izolačnej izby a informuje rodiča, ktorý ho bezodkladne vyzdvihne.

Rezort školstva v dokumente Najčastejšie kladené otázky poznamenal, že školské internáty nemusia vyčleniť izby na vykonávanie karantény pre zahraničných študentov, avšak môžu tak spraviť, ak na to majú prevádzkové podmienky. Zriadené karanténne miestnosti však nemôžu ohroziť dodržiavanie ostatných hygienicko-epidemických opatrení vo zvyšku prevádzky.

„Pokiaľ internát nezriadi karanténne miestnosti, musia zahraniční študenti, ktorí nespĺňajú výnimky (plne zaočkovaní), absolvovať izoláciu pri vstupe na územie Slovenskej republiky pred nástupom na internát v iných ako internátnych priestoroch," uvádza sa v dokumente.

Minister školstva sa má stretnúť so Slovenskou rektorskou konferenciou, aby zjednotili pravidlá aj pre vysoké školy.