Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort školstva rozdelí na boj proti koronavírusu 80 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Schválením schémy štátnej pomoci rezort školstva reaguje na aktuálnu mimoriadnu situáciu a do konca júla plánuje vyhlásiť dve výzvy na dopytovo orientované projekty.

Bratislava 16. júla (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporí projekty v oblasti výskumu a vývoja. K dispozícii má 80 miliónov eur. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Rezort školstva ako sprostredkovateľský orgán Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, vypracoval Schému štátnej pomoci pre dočasnú pomoc na podporu výskumu a vývoja relevantného pre COVID–19, ktorú schválila Európska komisia. Tá umožní podporu výskumu a experimentálneho vývoja a tiež testovanie a rozširovanie infraštruktúr súvisiacich s výrobou produktov relevantných pre boj proti novému koronavírusu.

„Cieľom schémy je zvýšenie a urýchlenie vývoja a výroby produktov, ktoré môžu pomôcť v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, ako sú očkovacie látky, nemocničné a lekárske prístroje, lieky a ochranné prostriedky," uviedlo ministerstvo. Podporu tak dostanú oblasti zdravotníckych technológií zamerané na diagnostiku a terapiu pacientov, výskum a vývoj inovatívnych foriem prepravy biologického materiálu, vývoj novej diagnostiky a testovanie na COVID–19.

„Rezort školstva považuje za dôležité podporiť pôsobenie odborníkov vo sfére výskumu a inovácií, prostriedky preto budú smerované aj na podporu stabilizácie pracovných miest a vysoko kvalifikovaných technických pracovníkov," tvrdí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Zabezpečiť sa má aj podpora zapojenia sa slovenských výskumných inštitúcií do medzinárodných výskumných projektov.

Schválením schémy štátnej pomoci rezort školstva reaguje na aktuálnu mimoriadnu situáciu a do konca júla plánuje vyhlásiť dve výzvy na dopytovo orientované projekty zamerané špeciálne na pomoc v boji proti pandémii nového koronavírusu. Projekty budú podporené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúraa sú určené pre žiadateľov zo všetkých sektorov, teda vysokých škôl, podnikateľov, neziskových organizácií, verejných výskumných organizácií či Slovenskej akadémie vied.