Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

O. MULARČÍK: Ak nebolo vznesené obvinenie, tak sa to premlčuje

Na snímke advokát Ondrej Mularčík (archívne foto) Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ak nebolo v prípade vraždy Róberta Remiáša vznesené za 20 rokov obvinenie voči konkrétnej osobe, tak sa tento trestný čin premlčuje, povedal advokát Ondrej Mularčík.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Ak nebolo v prípade vraždy Róberta Remiáša vznesené za 20 rokov obvinenie voči konkrétnej osobe, tak sa tento trestný čin premlčuje. Zdôraznil pre TASR advokát Ondrej Mularčík.

"Pokiaľ ide o premlčaciu dobu, ktorá v tomto prípade je 20 rokov, tak uplynutím, odkedy sa stala táto udalosť, 20 rokov ak nebolo voči konkrétnej osobe vznesené obvinenie, tak sa to premlčuje. Premlčuje sa to vo vzťahu k tým osobám, ktoré by po tých 20 rokoch eventuálne prichádzali do úvahy ako podozriví, lebo voči týmto osobám je to už premlčané," vysvetlil ďalej.

"Ak niekto spomína, že sa prerušila premlčacia doba, tak vždy len voči tej konkrétnej osobe, voči ktorej v priebehu premlčacej doby bolo vedené trestné stíhanie. Čiže ak bola nejaká XY osoba stíhaná a bolo to vo vzťahu k tejto osobe zastavené, alebo nejakým spôsobom ukončené trestné konanie, tak tá doba, pokiaľ prebiehalo vyšetrovanie voči konkrétnej osobe, sa do tej premlčacej doby podľa mňa nezapočítava," dodal Ondrej Mularčík.

Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal dňa 8. februára tohto roka uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. TASR o tom prvý aprílový deň informovali hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006.

Prednedávnom v médiách rezonovali rozličné názory expertov na trestné právo, kedy vlastne uplynie premlčacia doba v prípade vraždy Remiáša.