Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Lackovičová: Murárik patrí na Slovensku medzi kriticky ohrozené druhy

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Murárik je drobný vták. Jeho hlava, chrbát a brucho sú sivé, chvost čierny a krídla sú veľké, široké, okrúhlo zakončené so vzorom čiernej, červenej a bielej farby.

Bratislava 6. marca (TASR) - Murárik červenokrídly patrí medzi kriticky ohrozené druhy, na Slovensku prežívajú posledné desiatky párov. Murárik symbolizuje zraniteľnosť vysokohorského prostredia a potrebuje ochranu. Uviedla to Zuzana Lackovičová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife (SOS/BirdLife) Slovensko.

"Vymizol už z viacerých pohorí a jeho prežitie na Slovensku je otázne. Murárika pritom neohrozuje len vyrušovanie. Ubúda v celej Európe, pričom dôvodom sú príliš suché obdobia, v ktorých klesá jeho hniezdna úspešnosť," skonštatovala Lackovičová.

Väčšinu roka žije na neprístupných skalných lokalitách a v roklinách. Od decembra do marca je možné ho pozorovať na skalných bralách v mestách, na hradných skalách alebo na budovách v mestách. Známou lokalitou zimovania murárika červenokrídleho je Devínska hradná skala, kde je ho podľa organizácie možné pozorovať pravidelne.

Murárik je drobný vták. Jeho hlava, chrbát a brucho sú sivé, chvost čierny a krídla sú veľké, široké, okrúhlo zakončené so vzorom čiernej, červenej a bielej farby. "Karmínovočervenú farbu krídla vidieť iba pri lete a typických pohyboch murárika, inak je v pokoji prevažne sivočierny zospodu i zvrchu, teda dokonale splýva so sivastým vápencovo-dolomitovým skalným podkladom, na ktorom trávi väčšinu svojho života," priblížili environmentalisti.

Tento vták má dlhý, tenký, nadol zahnutý zobák, ktorý mu umožňuje dostať sa ku koristi aj do najužších škár. "Výnimočná je aj dokonalá adaptácia tela murárika na pohyb v prostredí skál. Je učebnicovým príkladom adaptácie tela jednak na šplhanie po kolmých skalných stenách, ako aj na náročné lietanie v úzkych priestoroch medzi skalnými rozsadlinami," povedal vedecký pracovník Slovenskej akadémie vied Miroslav Saniga. Doplnil, že murárik má silné nohy, dlhé ostré pazúry a ako jediný spomedzi našich vtáčích druhov šplhá po skalných stenách skackavým spôsobom.

SOS/BirdLife Slovensko vybrala murárika za vtáka roka. Zároveň plánuje počas roka viacero informačných aktivít, ktorými ho priblížia verejnosti.