Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ČAPUTOVÁ: Musíme poznať podstatu krízy, pravidlá a rešpektovať ich

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystupuje s príhovorom počas trojdňovej bezpečnostnej konferencie Globsec 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave. Bratislava, 15. júna 2021. Foto: TASR Globsec

Pandémia podľa prezidentky ukázala naše silné stránky, ale odhalila aj naše slabiny.

Bratislava 15. júna (TASR) - Aby sme úspešne uchopili krízu, musíme pochopiť jej podstatu. Zároveň je dôležité poznať pravidlá a rešpektovať ich. V neposlednom rade je dôležitá prevencia, ktorá môže do budúcnosti napomôcť pri riešení ďalších pandémií. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na trojdňovej bezpečnostnej konferencii Globsec 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave.

Pripomenula tému konferencie, ktorou je obnova sveta s cieľom urobiť ho lepším. "Hovoriť o obnove však nestačí. Musíme hovoriť o hlbokých štrukturálnych zmenách," povedala a dodala, že tieto zmeny majú oveľa väčší rozsah ako súčasná zdravotná kríza.

Prezidentka pripomenula úsilie na úrovni EÚ a NATO a transatlantické partnerstvo s USA. Lídri členských krajín NATO sa na pondelkovom summite v Bruseli dohodli na smerovaní Aliancie v nasledujúcom desaťročí.

Pandémia podľa prezidentky ukázala naše silné stránky, ale odhalila aj naše slabiny. "Takisto nám ponúkla lekcie, z ktorých sa dá poučiť," povedala.

Na úspešné zvládnutie akejkoľvek krízy je podľa prezidentky potrené najskôr si priznať jej existenciu a takisto mať spoločné chápanie sveta. Následne sú dôležité spoločné pravidlá. Tie majú odrážať spoločné hodnoty, ako demokraciu, slobodu, právny štát a práva menšín.

GLOBSEC: Čaputová upozornila na dodržiavanie pravidiel i bezpečnostné hrozby




Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok v zdôraznila dôležitosť pravidiel a ich dodržiavanie pri riešení pandémií i v súvislosti s bezpečnostnými hrozbami.

"Krajiny, ktoré pandémiu úspešne zvládali, boli tie, ktoré zaviedli jasné a zrozumiteľné pravidlá, ktorých dodržiavanie bolo následne presadzované," povedala prezidentka na začiatku bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave.

"Rešpektovanie pravidiel môže doslova zachraňovať životy,"
dodala.

Pandémia podľa Čaputovej poukázala na dôležitosť prevencie, uvažovania vopred s cieľom predchádzať krízam. V tejto súvislosti zdôraznila očkovanie alebo zlepšenie krízového manažmentu.

"Preventívne kroky, podniknuté dnes, nás urobia odolnými voči rizikám zajtrajška," uviedla.

Spoločné vnímanie a spoločné ciele sú podľa najvyššej slovenskej predstaviteľky dôležité aj v strategických debatách o budúcnosti Európskej únie a organizácie NATO.

Našu bezpečnosť môžu podľa prezidentkiných slov oslabiť globálna nestabilita, boj o moc či klimatická kríza.

Pripomenula aj spoločné hodnoty EÚ – demokraciu, slobodu a právny štát, rovnosť a práva menšín. "Takisto máme pravidlá, ktoré zaručujú, že oslabovanie týchto hodnôt má následky – politické alebo finančné," povedala.

"Kým sa nedohodneme na nových pravidlách, musíme rešpektovať tie súčasné," povedala Čaputová a dodala, že porušovanie medzinárodných pravidiel môže ohroziť každého, nie len tých, ktorých sa to priamo týka. V tejto súvislosti pripomenula situáciu v Gruzínsku, Sýrii, na Ukrajine či v Mjanmarsku.

Poukázala aj na incident so zadržaním bieloruského novinára Ramana Prataseviča na letisku v Minsku po vynútenom presmerovaní lietadla, na palube ktorého boli i občania Európskej únie.

"Na ochranu poriadku založeného na pravidlách musíme použiť politické, diplomatické a hospodárske nástroje účinnejšie," uviedla prezidentka. Pre EÚ to podľa nej predstavuje aj úpravu starých pravidiel v oblasti zahraničnej politiky.

Čaputová takisto pripomenula dôležitosť pravidiel v on-line priestore a zlepšenie v oblasti vzdelávania. Takisto je podľa nej potrebné pomôcť občanom prispôsobiť sa zmenám v "dobe informácií".