Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Múzeum hudby spravuje vyše 120.000 zbierkových predmetov

Na snímke budova, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Archeologické múzeum na Žižkovej ulici v Bratislave 13. apríla 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zbierkový fond Hudobného múzea tvorí v súčasnosti vyše 120.000 evidovaných zbierkových predmetov dokumentujúcich minulosť aj súčasnosť hudobného života a kultúry na našom území.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) je najväčšou múzejnou inštitúciou a rozsahom spravovaného majetku aj najväčšou kultúrnou inštitúciou na Slovensku. V zbierkovom fonde ochraňuje skoro štyri milióny zbierkových predmetov a spravuje aj niekoľko desiatok národných kultúrnych pamiatok.

SNM tvorí sieť 18 múzeí na celom Slovensku. Jedným z nich je Múzeum hudby, jedno z mála špecializovaných múzeí na Slovensku a v Európe zameraných na komplexnú archívnu dokumentáciu dejín hudby a hudobných nástrojov. Pôsobí na dvoch miestach, na Žižkovej ulici v Bratislave a v kaštieli v Dolnej Krupej.

Hudobné múzeum je dokumentačným, vedeckovýskumným a metodickým múzejným pracoviskom s celoštátnou pôsobnosťou, ktoré cieľavedome získava, ochraňuje, vedecky a odborne spracováva, využíva a sprístupňuje múzejné zbierky hudobnej povahy dokumentujúce oblasť hudobnej kultúry na Slovensku od najstarších čias po súčasnosť. V roku 1965 vzniklo prvé špecializované hudobno-dokumentačné pracovisko na Slovensku - hudobné oddelenie Historického ústavu Slovenského národného múzea. Neskôr sa vyčlenilo a začiatkom roku 1991 bolo v rámci Slovenského národného múzea zriadené samostatné Hudobné múzeum.

Zbierkový fond Hudobného múzea tvorí v súčasnosti vyše 120.000 evidovaných zbierkových predmetov dokumentujúcich minulosť aj súčasnosť hudobného života a kultúry na našom území. Fond pozostáva zo zbierok archívnej povahy a zbierky hudobných nástrojov. Zbierky archívnej povahy (rukopisy aj tlače) obsahujú pamiatky z rôznych historických období (najstaršie zo 14. storočia). Pozoruhodné sú tiež zbierky hudobnín (najmä z 18. storočia) pochádzajúce pôvodne z chórov farských a kláštorných kostolov z viacerých lokalít Slovenska.

Novšie dejiny slovenskej hudby sú zastúpené fondmi osobností slovenskej hudobnej kultúry: skladateľov, interpretov, teoretikov a organizátorov hudobného života, medzi nimi sú napr. Ján Levoslav Bella, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes, Alexander a Ján Albrechtovci, Štefan Németh-Šamorínsky, Frico Kafenda, Tibor Gašparek, Klára Havlíková, Mária Kišonová-Hubová, Bohdan Warchal a mnohí ďalší.

V múzeu sa nachádzajú aj rôzne dokumenty, programy, plagáty z fondov rôznych inštitúcií, hudobných festivalov a podujatí, ktoré mapujú vývoj hudobného života na Slovensku v 20. storočí. Zbierky dopĺňajú tiež zvukové nosiče od fonografických valčekov cez šelakové a vinylové platne až po kompaktné disky a rôzne predmety výtvarného charakteru s hudobnými motívmi a vzťahmi.