Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Múzeum židovskej kultúry si pripomína detské obete holokaustu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Projekt Krokus/Šafran je vzdelávacím programom určeným pre jednotlivé triedy základných a stredných škôl i gymnázií.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu už niekoľko rokov realizuje projekt Krokus/Šafran, ktorého cieľom je pripomínať si približne 1,5 milióna detských obetí holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci a študenti cibuľky žltých kvetov, ktoré kvitnú približne v období Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). TASR o tom informovali z múzea.

Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli (nielen) deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť, uviedli z múzea. Tento rok zástupcovia Múzea židovskej kultúry zasadili v pondelok (24. 10.) žlté krókusy spoločne so žiakmi ôsmeho ročníka Základnej školy Vazovova v Bratislave.

Projekt je vzdelávacím programom určeným pre jednotlivé triedy základných a stredných škôl i gymnázií. Účasť na ňom je spôsob, ako uviesť mladých ľudí do problematiky holokaustu a zvýšiť ich povedomie o dôležitosti vzájomnej tolerancie a rešpektu. Projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania. Tento rok sa na projekte zúčastnilo 241 škôl z celého Slovenska.