Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Podklady k príspevkom za ubytovanie majú spracovať do budúceho týždňa

Na archívnej snímke z 22. marca 2022 deti utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine ležia na lehátkach v provizórnom utečeneckom centre v nemeckom meste Bad Kreuznach. Foto: TASR/AP

Výška príspevku je sedem eur za jednu noc ubytovania odídenca, teda osoby s udeleným štatútom dočasného útočiska, za osoby mladšie ako 15 rokov je polovičný.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR by malo spracovať podklady od obcí k žiadostiam o príspevok za ubytovanie odídenca za február a marec do budúceho týždňa. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol tlačový odbor MV SR.

"Ministerstvo vnútra aktuálne spracúva doručované podklady od samospráv pomocou vytvorenej aplikácie. Výstup z nej by mal byť k dispozícii v priebehu budúceho týždňa," uviedlo ministerstvo.

Na príspevok za ubytovanie odídenca majú nárok osoby a subjekty, ktoré neposkytujú odídencom ubytovanie na základe živnostenského oprávnenia. Môže ísť o vlastníkov bytov a rodinných domov, ubytovacie zariadenia určené na krátkodobé ubytovanie, ak ide o nepodnikateľské subjekty, ale aj obce a vyššie územné celky v prípade, že ubytovanie poskytnú bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej či príspevkovej organizácie.

Výška príspevku je sedem eur za jednu noc ubytovania odídenca, teda osoby s udeleným štatútom dočasného útočiska, za osoby mladšie ako 15 rokov je polovičný.

Obci treba vždy do piatich pracovných dní po skončení kalendárneho mesiaca predložiť výkaz o počte nocí, v ktorých majiteľ nehnuteľnosti skutočne poskytoval odídencovi ubytovanie. Obec spracuje výkazy do jednotného prehľadu, ktorý pošle ministerstvu vnútra do 15. dňa v kalendárnom mesiaci. Ministerstvo by malo poukázať obci príslušnú sumu po verifikácii a spracovaní prijatých údajov vždy do konca kalendárneho mesiaca. Na vyplatenie prenajímateľom má obec päť pracovných dní od prijatia prostriedkov od ministerstva.