Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Centrálny register účtov má pomôcť proti praniu špinavých peňazí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Využitie dát z registra má byť predpokladom pre následné zaistenia majetkov a výnosov pochádzajúcich z trestnej činnosti.

Bratislava 3. mája (TASR) - Centrálny register účtov začne fungovať od roku 2023. Pomôcť má v boji proti praniu špinavých peňazí. Správcom a prevádzkovateľom registra bude rezort financií. Podrobnosti o prihlasovaní a zasielaní dát do registra upraví všeobecne záväzný predpis, ktorý má rezort financií vydať v lete 2022. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnilo Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti s nadobudnutím účinnosti zákona o centrálnom registri účtov.

Oprávnené orgány budú mať prístup k informáciám o účtoch a bezpečnostných schránkach. "Súčasný spôsob získavania informácií trvá aj niekoľko týždňov, čo predlžuje jednotlivé konania či procesy pre orgány činné v trestnom konaní a môže viesť až k ich zmareniu," vysvetlilo MV SR.

Využitie dát z registra má byť predpokladom pre následné zaistenia majetkov a výnosov pochádzajúcich z trestnej činnosti. Má tiež pomôcť predchádzať, odhaľovať a vyšetrovať organizovanú trestnú činnosť, korupciu, legalizáciu výnosov z financovania terorizmu a daňových únikov. Povinnosť vybudovať centrálny register účtov Slovenskej republike vyplýva z európskych smerníc.

Náklady na zriadenie registra budú financované z plánu obnovy. Banky budú povinné elektronicky zapisovať údaje do registra účtov na dennej báze a takisto budú zodpovedné za ich správnosť a úplnosť. Nesplnenie si tejto povinnosti bude správnym deliktom, za ktorý bude možné uložiť pokutu do výšky pol milióna eur.

Novelou sa upravujú aj iné zákony. Napríklad zmenami v zákone o bankách v súvislosti s prevádzkou centrálneho registra účtov sa upravuje prelamovanie bankového tajomstva, a to vo vzťahu ku Kriminálnemu úradu finančnej správy, ktorý bude poskytovať informácie Európskemu úradu proti podvodom (OLAF). Mení sa definícia neobvyklej obchodnej operácie v zákone o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu.