Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Český veľvyslanec aktuálne neočakáva obnovenie kontrol na hraniciach

Na snímke veľvyslanec Českej republiky v SR Rudolf Jindrák Foto: TASR - Dano Veselský

Veľvyslanec celospoločenskú situáciu a blížiace sa parlamentné voľby na Slovensku pozorne sleduje a vníma jej zložitosť.

Bratislava 5. júna (TASR) - Aktuálne migračné toky by nemali viesť k opätovnému obnoveniu kontrol na vnútorných hraniciach. Český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák to uviedol na pondelkovom stretnutí s ministrom vnútra Ivanom Šimkom. Témou rokovania, ktoré iniciovala česká strana, bolo aj rozvíjanie vzájomnej spolupráce či parlamentné voľby na Slovensku v kontexte šírenia dezinformácií. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Minister zdôraznil, že agenda blížiacich sa volieb a ich transparentný priebeh je pre rezort vnútra kľúčová. "Naša úloha je doviesť Slovensko do zdarného a úspešného konca, čo sa volieb týka, je to jedna z mojich priorít," povedal. Veľvyslanec celospoločenskú situáciu a blížiace sa parlamentné voľby na Slovensku pozorne sleduje a vníma jej zložitosť.

Témou stretnutia bola aj dôležitosť zabraňovať šíreniu dezinformácií a hoaxov v kontexte volieb. Minister vyzdvihol prácu Centra boja proti hybridným hrozbám MV SR, ktoré sa venuje monitorovaniu a spracúvaniu dát a informácií zo zdrojov, ktoré vykazujú známky radikalizácie, nenávistných prejavov, extrémizmu a dezinformácií. Česká strana ocenila vysokú profesionalitu práce na rezortných sieťach, najmä špecializovanú oficiálnu stránku polície na boj proti hoaxom a podvodom v online priestore.

Obe strany sa podľa rezortu zhodli na dôležitosti rozvíjania a udržiavania vzájomnej spolupráce či už na rezortnej úrovni, alebo v rámci policajných zborov, kde česká strana ocenila výbornú spoluprácu s Úradom hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru. Stretnutie sa konalo v priateľskej atmosfére.