Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra chce odvolať výhradu SR k dohovoru RE o praní peňazí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návrh je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Aby došlo k odvolaniu výhrady, musela by ho odsúhlasiť vláda, následne parlament aj prezidentka.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje odvolať jednu z výhrad SR k Dohovoru Rady Európy o praní špinavých peňazí, vyhľadávaní, zaistení a konfiškácii ziskov z trestnej činnosti a o financovaní terorizmu. Slovensko by si tak ďalej nemuselo vyhradzovať právo nepostupovať podľa dohovoru v časti hovoriacej o prijatí legislatívy umožňujúcej monitorovať počas určeného obdobia bankové transakcie, ktoré sa vykonávajú prostredníctvom jedného alebo viacerých identifikovaných účtov.

Rezort vnútra vysvetľuje, že Slovenská republika nepotrebuje v súvislosti s odvolaním výhrady meniť aktuálnu právnu úpravu. "O realizáciu monitorovania bankových transakcií je možné požiadať v zmysle ustanovenia paragrafu 3 odseku 5 Trestného poriadku. Taktiež sú bankové inštitúcie v SR na základe žiadosti finančnej spravodajskej jednotky Prezídia Policajného zboru schopné vykonať technické opatrenia na monitorovanie konkrétnych bankových účtov, respektíve transakcií vykonávaných na týchto účtoch," zdôvodnil.

Návrh je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Aby došlo k odvolaniu výhrady, musela by ho odsúhlasiť vláda, následne parlament aj prezidentka.

Dohovor Rady Európy o praní špinavých peňazí, vyhľadávaní, zaistení a konfiškácii ziskov z trestnej činnosti a o financovaní terorizmu bol prijatý v roku 2005 v poľskej Varšave. Pre Slovenskú republiku nadobudol platnosť 1. januára 2009.