Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do 30. 11. sa dá prihlásiť do výberového konania na prezidenta polície

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského z funkcie.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Do výberového konania na post prezidenta Policajného zboru (PZ) sa zatiaľ neprihlásil žiadny uchádzač. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Záujemcovia majú čas do 30. novembra.

Ministerstvo vnútra vyhlásilo výberové konanie 28. septembra. Uchádzač by mal byť príslušníkom Policajného zboru celkovo najmenej desať rokov, mal by mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa i špecializované policajné vzdelanie a mal by byť celkovo najmenej päť rokov nadriadeným. Nesmie byť odsúdený za spáchanie trestného činu. Okrem životopisu musí predložiť aj koncepciu rozvoja a riadenia polície.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského z funkcie. Od septembra Policajný zbor vedie dočasne Peter Kovařík.

Vláda v programovom vyhlásení avizovala, že prehodnotí právnu úpravu vymenúvania a odvolávania policajného prezidenta tak, aby sa posilnil vplyv ministra vnútra. Nová koncepcia má byť súčasťou reformy Policajného zboru, ktorú rezort ešte len pripravuje. Výber nového šéfa polície sa má preto uskutočniť podľa aktuálnej legislatívy.

Prezidenta Policajného zboru podľa platného zákona vymenúva minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie prezidenta Policajného zboru je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie prezidenta najviac na dve funkčné obdobia.