Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Doklady povolení na pobyt cudzincov majú nový dizajn

Policajti kontrolujú cudzincovi doklady na uzavretom rakúsko-maďarskom hraničnom priechode pri Hegyeshalome 17. marca 2020. Maďarsko pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorilo svoje hranice. Foto: TASR/AP

Jednotková cena za predchádzajúci aj nový typ čistopisu dokladu je 3,88 eura bez DPH.

Bratislava 28. augusta (TASR) – Elektronické doklady povolení na pobyt cudzincov na Slovensku majú nový dizajn a vylepšené bezpečnostné prvky. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Nový doklad má rovnaké základné farby ako jeho predchodca, pribudol však dizajn s fragmentom mapy Schengenského priestoru a hviezd v polkruhu, ktoré sú symbolom Európskeho spoločenstva. Znak Slovenskej republiky je na doklade presunutý na druhú stranu, odkaz na vydávajúcu krajinu zostal v ľavom hornom rohu. Na prednej aj zadnej strane pribudli ochranné prvky.

Jednotková cena za predchádzajúci aj nový typ čistopisu dokladu je 3,88 eura bez DPH. Doklady sa vyrábajú v Národnom personalizačnom centre MV SR. Doklady vydávajú pracoviská cudzineckej polície Policajného zboru.

Cudzinecká polícia ročne vydáva približne 68.000 kusov dokladov o pobyte na rôzne účely, ako je podnikanie, zamestnanie, štúdium, lektorstvo, osobitné činnosti (šport, umenie, novinárska práca, stáž, zdravotná starostlivosť, dobrovoľníctvo, s oprávnením pracovať), za účelom zlúčenia rodiny. Vydáva ich tiež zahraničným Slovákom a cudzincom s udeleným azylom, alebo s udelenou doplnkovou ochranou.

Formát dokladov pre cudzincov upravuje nariadenie EP a Rady EÚ z 25. októbra 2017 stanovujúce jednotný formát povolení na pobyt pre štátnych príslušníkov tretích krajín. Smernicou EÚ apeluje na zvýšenie úrovne bezpečnosti dokladov a predchádzanie falšovaniu.

Podľa uvedenej európskej smernice mali členské štáty EÚ začať vydávať nové doklady od 10. júla 2020. Slovensko, rovnako ako iné krajiny, využilo možnosť prechodného obdobia, počas ktorého dočerpalo existujúce zásoby čistopisov dokladov na pobyt.

Povolenia na pobyt vo forme elektronickej karty s čipom vydáva Slovenská republika od apríla 2014.