Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MV ešte nepozná termín vyhlásenia verejného obstarávania na vrtuľníky

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR Jakub Kotian

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pondelok (26. 4.) kritizoval predošlé vedenie ministerstva pre amaterizmus a netransparentnosť pri nákupe leteckej techniky.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR zatiaľ nepozná termín vyhlásenia verejného obstarávania na vrtuľníky pre záchranárov. Ako pre TASR uviedol tlačový odbor, rezort pracuje na koncepčnom precizovaní celého projektu. Nové obstarávanie avizovalo ministerstvo už vlani v lete. V rámci platnej rámcovej dohody neplánuje zadávať zákazky, keďže nezodpovedá aktuálnym potrebám.

Projekt podľa ministerstva svojím významom a finančnou náročnosťou ovplyvní smerovanie určených činností polície, Hasičského a záchranného zboru i Horskej záchrannej služby. "K celému procesu pristupujeme mimoriadne vážne s dôrazom na všetky aspekty a prvky dôležité pre zodpovedné riešenie a spokojnosť a bezpečnosť budúcich používateľov leteckej techniky, taktiež pre efektivitu prevádzky a údržby a rovnako aj pre výcvik a udržateľnosť flotily Leteckého útvaru MV SR," uviedol tlačový odbor v stanovisku.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pondelok (26. 4.) kritizoval predošlé vedenie ministerstva pre amaterizmus a netransparentnosť pri nákupe leteckej techniky. "Záchranné zložky mohli dnes mať dokonca osem nových vrtuľníkov, ktoré by výrazne pomáhali pri udalostiach bezpečnostného a záchranného charakteru. Namiesto toho sa snažili tri roky obstarať vrtuľníky, ktoré žiadna z rezortných zložiek nechcela pre ich nevhodnosť a súťažiace strany sa vzájomne námietkovali,“ skonštatoval.

V roku 2017 uzavrelo MV SR rámcovú dohodu na dodávku dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov s dodávateľmi Bell Helicopter Textron a Leonardo. Dohoda umožňovala nakúpiť maximálne osem vrtuľníkov, pričom predpokladaná hodnota zákazky bola 80 miliónov eur bez DPH. Vrtuľníky mali byť určené pre hasičov, horských záchranárov a policajtov. Súčasné vedenie rezortu v lete avizovalo, že v rámci dohody z roku 2017 nebude zadávať zákazky. Nezodpovedá podľa neho aktuálnym potrebám z hľadiska ponúkaných parametrov a výkonov.