Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra eviduje problém s kapacitami krematórií

Na archívnej snímke krematórium v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž v pondelok (15. 2.) upozornil, že situácia v krematóriách začína byť kritická.

Bratislava 16. februára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR eviduje problém s ubúdajúcimi kapacitami krematórií pre zvýšený počet zosnulých. Na utorkovom zasadnutí by sa témou mala zaoberať aj pandemická komisia. Pre TASR to uviedla Petra Friese z tlačového odboru MV SR. Rokovanie ústredného krízového štábu k tejto téme neavizovala.

Ako priblížila Friese, prevádzkový poriadok pohrebných služieb sa riadi predovšetkým zákonom o pohrebníctve, zákonom o živnostenskom podnikaní a zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. "Do gescie ministerstva vnútra patrí len zákon o živnostenskom podnikaní. Rezort vnútra dnes bude tento problém tematizovať počas zasadnutia pandemickej komisie," uviedla v stanovisku.

Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž v pondelok (15. 2.) upozornil, že situácia v krematóriách začína byť kritická. Krematórium Nové Zámky podľa neho v piatok (12. 2.) pozastavilo príjem zosnulých na kremáciu pre nedostatok kapacity. Postupné napĺňanie hlási aj krematórium v Nitre a Leviciach.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas bol o vzniknutej situácii informovaný, uviedol v reakcii pre TASR Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Činnosť krematórií nie je v priamej kompetencii ÚVZ, sme však pripravení poskytnúť pri riešení problematiky maximálnu súčinnosť. So Slovenskou asociáciou pohrebných a kremačných služieb o vzniknutej situácii priebežne komunikujeme," skonštatovala pre TASR Zuzana Matkovská z odboru komunikácie úradu.