Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Hasiči nie sú jednoliata masa, odbery robia zdravotníci

Ilustračná snímka, testovanie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Členovia HaZZ pomáhali s odbermi počas tzv. prvej vlny pandémie nového koronavírusu aj v rámci plošného testovania. Momentálne pôsobia na odberných miestach na antigénové testovanie.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Súčasťou Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sú aj profesionálni zdravotníci. Práve tí počas pandémie nového koronavírusu už od marca vykonávajú odbery pri testovaní ľudí na ochorenie COVID-19, priblížilo Ministerstvo vnútra (MV) SR na sociálnej sieti.

"Podobne ako iné povolania, ani hasiči nie sú jednoliata masa, ale špecializujú sa na rôzne odbornosti," vysvetľuje rezort. Odbery biologického materiálu môže v rámci HaZZ vykonávať len hasič záchranár špecialista – zdravotnícky záchranár, ktorý je zaradený na výkon funkcie v špecializovaných ambulanciách HaZZ v odbore urgentná medicína. "Títo príslušníci majú odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania a ukončené požadované zdravotnícke vzdelanie," doplnilo ministerstvo.

V ôsmich ambulanciách HaZZ pôsobí vyše 80 príslušníkov HaZZ. Zriadené sú na každom krajskom riaditeľstve HaZZ na hasičskej stanici v sídle kraja. "Ambulancie poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť príslušníkom Hasičského a záchranného zboru, Policajného zboru a občanom pri zásahoch a mimoriadnych situáciách. Významne zvyšujú profesionalitu v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti pri zásahoch v zóne priameho ohrozenia v sťažených podmienkach, ktoré neumožňujú nasadenie bežnej záchrannej zdravotnej služby," uviedlo ministerstvo.

Členovia HaZZ pomáhali s odbermi počas tzv. prvej vlny pandémie nového koronavírusu aj v rámci plošného testovania. Momentálne pôsobia na odberných miestach na antigénové testovanie.

Ako dodalo ministerstvo, medzi hasičmi možno nájsť aj ďalších odborníkov, napríklad potápačov, lezcov, chemikov, psychológov či zisťovateľov príčin požiarov.