Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Informáciami od SIS sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR Jakub Kotian

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci Národnej rady SR na neverejnej mimoriadnej schôdzi.

Bratislava 1. júna (TASR) – Informáciami vyplývajúcimi zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS) sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby. Inšpekcii ich na ďalšie konanie odovzdal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Petra Friese.

„Úrad inšpekčnej služby v tejto súvislosti koná v rozsahu svojich kompetencií a v medziach zákona, rovnako ako vo všetkých prípadoch patriacich do jeho pôsobnosti,” skonštatovala Friese s tým, že žiadne ďalšie informácie v tejto veci momentálne nie je možné poskytnúť.

Medializované informácie súvisiace so stretnutím špičiek štátu v budove SIS, ale aj správa, ktorá bola prednesená v parlamente a mala sa dostať na verejnosť, budú v stredu (2. 6.) témami mimoriadneho rokovania Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS.

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci Národnej rady SR na neverejnej mimoriadnej schôdzi. Inicioval ju Smer-SD. V pléne mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti.

Národný bezpečnostný úrad varoval pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa SIS.