Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

K zvládaniu utečeneckej krízy má pomôcť vznik pracoviska UNHCR na SR

Na archívnej snímke z 3. marca 2022 ženy a deti stoja na nástupišti pred ich nastupovaním do vlaku smerom do Ľvova na železničnej stanici v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Slovensko bolo treťou krajinou, ktorú zástupkyňa UNHCR v rámci svojho programu navštívila.

Bratislava 22. apríla (TASR) - K zefektívneniu a uľahčeniu zvládania utečeneckej krízy súvisiacej s vojnovým konfliktom na Ukrajine má pomôcť aj zriadenie pracoviska Úradu vysokého komisára pre utečencov pri OSN (UNHCR) v Bratislave a Košiciach. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo po piatkovom prijatí zástupkyne UNHCR Kelly T. Clements na pôde rezortu.

"Verím, že otvorenie novej kancelárie UNHCR na území Slovenska značne zvýši kvalitu života utečencom z Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú na našom území. Podľa našich informácií je veľa Ukrajincov odhodlaných sa čo najskôr vrátiť na Ukrajinu, a preto je potrebné zabezpečiť dočasnú aj dlhodobú pomoc v prípade, ak návraty na ich rodné územie nebudú naďalej možné,"
uviedol štátny tajomník MV SR Vendelín Leitner.

Mechanizmy úradu pri OSN by mali pomáhať pri zvládaní utečeneckej krízy v štyroch hlavných oblastiach - humanita, repatriácia, integrácia a hotovostná podpora pre odídencov.

Pomoc UNHCR Ukrajine a krajinám, do ktorých smerujú najväčšie počty utečencov, vyzdvihla po piatkovom rokovaní s Clements aj štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. „Vítame opätovné otvorenie kancelárie UNHCR na Slovensku. Považujeme to za veľmi dobré z hľadiska pomoci riešenia situácie, akej Slovensko doteraz nikdy nečelilo,“ uviedla.

Slovensko bolo treťou krajinou, ktorú zástupkyňa UNHCR v rámci svojho programu navštívila. Na stretnutí zvýraznila úsilie Slovenska pri zvládaní utečeneckého náporu od prvého dňa konfliktu. Ocenila tiež rýchle aktivovanie možnosti udelenia štatútu dočasného útočiska. Pri celkovom zhodnotení podľa MV SR skonštatovala, že z krajín v prvej línii je aktivita Slovenska vo všetkých oblastiach zvládania utečeneckej krízy najlepšia.

Zástupkyňa vysokého komisára pre utečencov pri OSN navštívila aj veľkokapacitné centrum v Bratislave. Ocenila súčinnosť štátu, samospráv a dobrovoľníkov.