Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na príspevkoch za ubytovanie odídencov za jún vyplatia milióny eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Základnou podmienkou na získanie príspevku za ubytovanie je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny za jún vyplatia vyše 5,7 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. Príspevky podľa nej v súčasnosti samosprávy rozosielajú ubytovateľom. Rezort im ich doručil na účet koncom júla.

"Príspevky v celkovej sume 5.731.166 eur za jún 2022 poskytol štát za ubytovanie 32.093 odídencov z Ukrajiny, z toho 11.146 detí, v 1239 obciach a mestách," ozrejmil minister vnútra Roman Mikulec. Ubytovatelia by ich mali dostať najneskôr do 5. augusta.

Eliášová upozornila, že 5. august je posledný termín, keď sa dá na obecný či mestský úrad predložiť výkaz o počte nocí za mesiac júl, počas ktorých sa Ukrajincom poskytlo ubytovanie.

Príspevok za ubytovanie cudzinca vypláca štát od februára. Vláda rozhodla, že sa bude poskytovať do septembra. Ubytovateľom sa doposiaľ dokopy vyplatilo 17,9 milióna eur.

Základnou podmienkou na získanie príspevku za ubytovanie je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom. Prenajímateľ po uzatvorení zmluvy s odídencom zmluvu predloží obci. Odídenec, ktorému oprávnená osoba poskytuje ubytovanie, je povinný raz mesačne počas poskytovania ubytovania osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie.