Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sa nachádza 24 000 vojnových hrobov z 1. svetovej vojny

Na archívnej snímke vojnový hrob vojakov padlých v prvej svetovej vojne na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Na Slovensku sa nachádzajú frontové, legionárske, ale aj lazaretné a zajatecké cintoríny.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Na Slovensku sa nachádza vyše 24 000 vojnových hrobov z prvej svetovej vojny, v ktorých je pochovaných viac ako 66 000 obetí. Ministerstvo vnútra SR na to upozornilo na sociálnej sieti pri príležitosti stredajšieho 102. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

Vojnové hroby na Slovensku spravujú obce, koordinátorom je rezort vnútra.

Z pohľadu počtu pochovaných je najväčší cintorín vo Veľkrope v okrese Stropkov s vyše 8000 obeťami. Rezort eviduje tiež približne tisícku rôznych pamätníkov, pamätných tabúľ a ďalších pietnych symbolov.

Cintoríny sa nevytvárali podľa príslušnosti k armáde, objasňuje rezort. Napriek tomu sa dajú na Slovensku nájsť vojnové cintoríny, ktoré možno označiť za talianske, ruské, rakúsko-uhorské či nemecké. „Prevažnú časť vojnových obetí prvej svetovej vojny tvoria príslušníci už spomenutých armád, ale sú medzi nimi aj obete turecké, tzv. juhoslovanské, poľské, rumunské a dokonca aj z Fínska či Lotyšska," dodal.

Na Slovensku sa nachádzajú podľa rezortu frontové, legionárske, ale aj lazaretné a zajatecké cintoríny.