Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Občiansky preukaz s predĺženou platnosťou možno využiť iba v SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Okrem občianskeho preukazu sa pre pandémiu predĺžila aj platnosť vodičských preukazov a dokladov o zdravotnej a psychickej spôsobilosti či zbrojných preukazov.

Bratislava 28. mája (TASR) - Občianske či vodičské preukazy, ktorým sa predĺžila platnosť po prijatí pandemického zákona, možno využívať iba na Slovensku. Pri ceste do zahraničia je potrebné vybaviť si nový doklad. Ministerstvo vnútra (MV) SR na to upozornilo na sociálnej sieti.

Dokladom, ktorým skončila platnosť počas krízovej situácie, sa predĺžila platnosť až do uplynutia štyroch mesiacov od odvolania núdzového stavu, výnimočného stavu, alebo mimoriadnej situácie vyhlásenej pre pandémiu ochorenia COVID-19. Výnimkou je cestovný pas. Na Slovensku v súčasnosti naďalej trvá mimoriadna situácia.

Okrem občianskeho preukazu sa pre pandémiu predĺžila aj platnosť vodičských preukazov a dokladov o zdravotnej a psychickej spôsobilosti či zbrojných preukazov. Zároveň sa predĺžili lehoty pre vlastníkov či držiteľov vozidiel. "Iné štáty však neuznávajú pandemické predĺženie platnosti dokladov podľa našej legislatívy. Ak plánujete napríklad šoférovať v zahraničí, je potrebné požiadať o nový vodičský preukaz," vysvetlil rezort.

Pri vycestovaní musí mať každý občan, vrátane detí, vlastný cestovný doklad. "Zápis dieťaťa do cestovného pasu rodiča sa nevykonáva," poznamenalo ministerstvo. Vyzvalo ľudí, aby si nenechávali vybavovanie nových dokladov na poslednú chvíľu. Poukázalo pritom na uvoľňovanie hraničného režimu a vyšší záujem o cestovanie do zahraničia v letných mesiacoch.

Nový doklad je potrebné vybaviť si aj v prípade využívania v spoločnostiach alebo organizáciách s nastaveným elektronickým bezpečnostným systémom overovania platnosti dokladov, ktorý neumožňuje akceptovať elektronicky „neplatné“ doklady. Môže ísť napríklad o bankové alebo telekomunikačné spoločnosti.

O vydanie nového občianskeho preukazu možno požiadať ktorékoľvek oddelenie dokladov Policajného zboru v SR. Pracujú v štandardnom režime a výmena občianskeho preukazu z dôvodu skončenia platnosti je oslobodená od platenia správneho poplatku.