Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Od januára sa skúšky sirén vracajú do pôvodného režimu

Ilustračné foto Foto: TASR

Zámerom ministerstva je, aby sa obnovil stav z minulosti, keď ľudia vďaka skúškam poznali varovné signály, zvuk sirén, ktoré si v súčasnosti často mýlia s poplašnými systémami, a boli takto ostražití.

Bratislava 12. januára (TASR) - Od januára sa skúšky sirén vracajú do pôvodného režimu. Realizovať sa tak bude opäť aj hlasitá skúška sirén, ktorá bola vlani niekoľko mesiacov pozastavená v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Preskúšanie sirén sa vykonáva pravidelne druhý piatok v mesiaci. Tento rok sú plánované štyri hlasité skúšky a osem tichých skúšok. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Zámerom dočasného odstavenia hlasitých skúšok sirén v roku 2022 bolo nevyvolať paniku medzi domácim obyvateľstvom, ako aj vojnou traumatizovanými odídencami z Ukrajiny, že ide napríklad o ohlásenie leteckého útoku," zdôvodnil rezort. Prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine sa hlasitá skúška sirén zrealizovala v decembri. Ako vysvetlil rezort, potrebná bola vzhľadom na intenzívnu výstavbu nových sirén v rámci projektu pod názvom Budovanie systému včasného varovania, ktorý podporila Európska únia cez operačný program Kvalita životného prostredia.

Zámerom ministerstva vnútra v súčasnosti je, aby sa obnovil stav z minulosti, keď ľudia vďaka skúškam poznali varovné signály, zvuk sirén, ktoré si v súčasnosti často mýlia s poplašnými systémami, a boli takto ostražití. Najbližšia skúška sa uskutoční v piatok 13. januára o 12.00 h.

Sirény používajú viacero varovných signálov. Dvojminútový kolísavý tón sirén sa používa pri ohrození alebo pri vzniku mimoriadnej udalosti, ako aj pri možnosti rozšírenia následkov mimoriadnej udalosti, následne sa dopĺňa hovorenou informáciou. Ohrozenie vodou signalizuje šesťminútový stály tón sirén, následne sa dopĺňa hovorenou informáciou.

Koniec ohrozenia sa oznamuje dvojminútovým stálym tónom sirén bez opakovania, ktoré sa následne dopĺňa hovorenou informáciou prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Ďalší typ varovania sa používa pri skúške sirén, ide o dvojminútový stály tón sirén po predchádzajúcom informovaní obyvateľstva o čase skúšky prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov.

Medzi signály, upozorňujúce na všeobecné ohrozenie, patrí aj varovanie pred vzdušným poplachom alebo radiačným ohrozením, je to dvojminútový kolísavý tón sirén doplnený trikrát o informáciu "pozor, vzdušný poplach" alebo "pozor, radiačné ohrozenie".

Na Slovensku je v súčasnosti 2466 elektronických sirén. Z 1560 elektronických sirén civilnej ochrany je 911 "starých" sirén s rokom výstavby do roku 2014 a 649 nových sirén štvrtej generácie s rokom výstavby 2021 až 2022 z projektu Európskej únie, ďalšiu skupinu predstavuje 906 sirén autonómnych systémov – ohrozovateľov, napríklad jadrové elektrárne alebo vodné diela. Do konca roku avizuje rezort výstavbu ďalších 439 sirén. Po ukončení ich výstavby má byť v Slovenskej republike 85 percent trvalo obývaného zastavaného územia pokrytých varovným signálom.