Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

FOTO: Policajní psovodi si prevzali nové terénne vozidlá

Na snímke príšlušníci Policajného zboru SR so služobnými psami počas odovzdania terénnych vozidiel 25. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR- Jakub Kotian

Nové vozidlá budú prerozdelené v rámci celého územia Slovenska. Uľahčiť majú prácu v nedostupnom teréne, pri pátracích akciách a ochrane štátnych hraníc.

Bratislava 25. januára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR zakúpilo 60 terénnych automobilov v celkovej hodnote 3,79 milióna eur. Policajní psovodi si vo štvrtok prebrali prvých 32 vozidiel určených na prepravu služobných psov. Odovzdali ich minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a riaditeľ odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru Ladislav Filip. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Minister ocenil, že kynológovia budú mať modernú automobilovú techniku prispôsobenú tak, aby mali psy v motorových vozidlách podmienky hodné 21. storočia. "Pre svoje schopnosti a dennodennú prácu si policajné psy zaslúžia svoj komfort. Za nové vozidlá sme veľmi vďační a veríme, že pred nami je veľa šťastných kilometrov," povedal Filip.

Špeciálna úprava vozidiel spočíva podľa ministerstva najmä v odizolovaní nadstavby tepelnou izoláciou. Umožní to monitorovanie teploty v priestore psa, čo ovplyvní jeho komfort a tým zabezpečí jeho maximálny výkon. V každom vozidle sa nachádzajú dva boxy na prevoz služobných psov. Boxy sú komfortné na čistenie a dezinfikovanie, odolné voči nárazom a mechanickému opotrebovaniu. V boxoch je kamerový systém a psovod môže psa sledovať na samostatnom monitore.



Nové vozidlá budú prerozdelené v rámci celého územia Slovenska. Uľahčiť majú prácu v nedostupnom teréne, pri pátracích akciách a ochrane štátnych hraníc.

V súčasnosti má Policajný zbor 600 psov a 330 psovodov. Policajné psy sú nápomocné pri krádežiach vlámaním či domových prehliadkach. Vyhľadávajú drogy, zbrane, výbušniny, nezvestné, stratené, zasypané a zavalené osoby.